Україна заявила про атаку на російську систему попередження про ядерний удар

Коментарi:

Україна атакувала 590-й окремий радіотехнічний вузол військової частини 84680, що у Мордовії, повідомили джерела «Української правди» у Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони країни.

Читайте МН у Telegram: тільки важливі новини

Під удар безпілотників потрапив загоризонтний радіолокатор 29Б6 «Контейнер» у Ковилкіно, здатний виявляти цілі на відстані до 3 тис. км та висоту понад 100 км. Він входить до системи розвідки та попередження про повітряно-космічний напад (СПРН).

Вранці Міноборони Росії прозвітувало про знищення безпілотника над Мордовією. Губернатор республіки Артем Здунов уточнив, що дрон знову атакував об'єкт. Вперше БПЛА прилетіли до Мордовії 11 квітня. Як писала Astra, тоді метою була та ж в/ч 84680. Пошкодження отримало будівлю, де раніше знаходився командний пункт.

У місцевих пабликах виклали відео атаки. На одному з них чути вибух і видно стовп диму. Відстань від кордону України до місця поразки – близько 680 км.

Атакувавши російську СПРН, Україна, можливо, перетнула одну з «червоних ліній» Москви, пише Newsweek. Якщо РЛС «Контейнер» справді постраждала, то це може відповідати одній із умов, що визначають можливість застосування ядерної зброї, які містяться в указі президента. Йдеться про «вплив противника на критично важливі державні або військові об'єкти Російської Федерації, виведення з ладу яких призведе до зриву дій у відповідь ядерних сил».

Крім цього, пошкодження СПРН теоретично може перешкодити «одержанню достовірної інформації про пуски балістичних ракет», а також «застосування противником ядерної зброї або інших видів зброї масової поразки на територіях Російської Федерації та (або) її союзників».

У 2019 році Міноборони стверджувало, що завдяки «Контейнеру» в Мордовії воно зможе відстежувати злети палубної авіації в акваторіях Балтійського, Чорного та Середземного морів, а також пуски крилатих та гіперзвукових ракет російськими об'єктами. Головний конструктор станції Михайло Петров заявляв, що вона не має аналогів у світі і здатна виявляти стелс-літаки на відстані 3 тис. км.