Генерал СБУ: Втрати літаків А-50 у Росії різко зростуть

Коментарi:

Чим важлива поразка станції РЛС у Мордовії.

Генерал-майор запасу Служби безпеки України, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун розповів в ефірі Radio NV, які функції виконувала загоризонтна РЛС «Контейнер» у Мордовії, яку атакувало дронами ГУР, і чому тепер окупанти більше втрачатимуть літаків А-50.

Читайте МН у Telegram: тільки важливі новини

Ягун розповів, як РФ використала загоризонтну РЛС «Контейнер».

Ця станція забезпечувала виконання тих функцій, які виконували літаки А-50. Використовуючи її, вони могли забезпечити контроль повітряного простору. У разі появи F-16 вони чітко бачили б їх на радарах. А так вони підсвічували нашу територію і допомагали російським літакам використовувати якраз на напрямі Суми, Чернігів, Харків ті КАБи, які нам досить зараз дошкуляють», — розповів Ягун.

Він додав, як поразка цієї станції може сприяти використанню Україною літаків F-16:

«У разі появи F-16 використання російських літаків було б дуже складним. Тому що підхід до кордону України фіксувався б нашими системами ППО та F-16, які мають велику дальність поразки, просто зустрічали б їх на підходах і не давали б їм можливість використовувати ті КАБи. Ця станція якраз забезпечувала те все підсвічування».

Ягун також розповів, що зараз можуть робити окупанти: «Якщо зараз вона не працюватиме, то вони будуть змушені підняти ці літаки [А-50], яких і так мало залишилося, у повітря. А це небезпека того [для РФ], що тих літаків може стати ще менше».

17 квітня Головне управління розвідки атакувало 590 окремий радіотехнічний вузол військової частини 84680 у російському Ковилкіно (Мордовія).

Вони вразили загоризонтний радіолокатор Контейнер, який має дальність виявлення цілей близько 3 тис. км та висоту виявлення понад 100 км. Дрони ГУР атакували мету на відстані близько 680 км.

Видання Newsweek писало, що нібито Україна могла перетнути «червоні лінії» диктатора Володимира Путіна ударом по РЛС у Мордовії і що це може призвести до використання ним ядерної зброї.