У Німеччині затримали російських диверсантів, які планували зірвати постачання зброї Україні

Коментарi:

Постачання західної зброї Україні стали однією з цілей російських спецслужб.

Німецький спецназ затримав у Баварії двох людей, які стежили за військовими заводами, шляхами доставки озброєнь та базою США, де готують українських танкістів, а також планували диверсії на військових та промислових об’єктах.

Читайте МН у Telegram: тільки важливі новини

Головний обвинувачений – 39-річний громадянин Німеччини та Росії Дітер С., його спільник – 37-річний Олександр Й., який також має подвійне громадянство і є агентом російської розвідки, повідомляє Der Spiegel. За даними слідства, Дітер С. з жовтня 2023 р. обговорював диверсійні операції у Німеччині зі зв’язковими з російських спецслужб. Вони планували підпали та вибухи на об’єктах військової інфраструктури, оборонних підприємствах та промислових об’єктах, диверсії на маршрутах постачання озброєнь в Україну.

За інформацією Der Spiegel, шпигуни також стежили за американськими військовими об’єктами на території Німеччини, у тому числі за базою у баварському Графенвері, де американці навчають українців керувати танками Abrams.

Дітер С. має непогану підготовку: у 2014–2016 роках. він був ополченцем фейкової «Донецької народної республіки». Оскільки в Німеччині ополчення «ДНР» вважається терористичною організацією, Дітеру С. також висунуто звинувачення у членстві у закордонній терористичній організації.

Це не перша справа про діяльність російських диверсантів у країнах ЄС. Минулого року в Польщі було розкрито шпигунську групу, члени якої збирали інформацію про постачання озброєнь в Україну. Як повідомила у листопаді польська розвідслужба, до завдань 16 осіб «входило виявлення військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, відстеження поїздів, які перевозять в Україну військову та гуманітарну допомогу, а також організація їх аварій».

У квітні цього року міністр транспорту Чехії Мартін Купка розповів Financial Times, що за останні два з лишком роки Росія зробила «тисячі спроб» порушити залізничне сполучення в Чехії.