Сенат США проголосував за допомогу Україні, документ передають на підпис Байдену

Коментарi:

Сенат США в ніч проти 24 квітня схвалив законопроект про надання військової допомоги Україні.

Тепер документ має підписати президент США Джо Байден.

У ході голосування за законопроект, який передбачає надання Україні допомоги на 61 млрд доларів, у фіналі 79 сенаторів віддали свої голоси за. Проти висловилися 18 сенаторів.

Законопроект про допомогу Україні передбачав виділення приблизно $61 млрд. Згідно з документом, допомога надаватиметься не безоплатно, а в кредит.

Таким чином обидві палати американського конгресу схвалили законопроект.

Для набуття чинності законопроектом має підписати президент США Джо Байден.

Глава Білого дому пообіцяв підписати законопроект щодо допомоги Україні, як тільки він буде на його столі у середу.

«Я хочу подякувати лідеру Шумеру, лідеру МакКоннелла та всім двопартійним законодавцям у Сенаті, які проголосували за цей законопроект. Цей важливий закон зробить нашу країну та світ безпечнішими, оскільки ми підтримуємо наших друзів, які захищаються від терористів, таких як ХАМАС, та тиранів, таких як Путін», – йдеться у заяві Байдена, опублікованій на сайті Білого дому.

Що може бути у новому пакеті допомоги від США

Цей законопроект передбачає виділення фінансів на допомогу Україні на загальну суму понад 60 мільярдів доларів. Зокрема, 49,9 млрд доларів передбачено на оборонні витрати, 1,57 млрд буде направлено на економічну допомогу та ще 400 млн на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

У той же час законопроект передбачає 7,8 млрд. доларів прямої бюджетної підтримки, але ці гроші будуть надані як кредит. Його умови буде визначено окремим договором.

Крім допомоги Україні, пакет також включає 26 мільярдів доларів допомоги Ізраїлю, 8 мільярдів доларів на підтримку союзників США в Індо-Тихоокеанському регіоні, а також передбачає нові санкції проти Росії, Китаю та Ірану, а також надає президенту США повноваження використовувати заморожені російські активи. на користь України.

Очікується, що нова допомога Україні включатиме бронетехніку як доповнення до терміново необхідних артилерійських систем та засобів протиповітряної оборони.

За даними ЗМІ, пакет міститиме:
бойові машини "Бредлі";
"Хаммери";
бронетранспортери M113;
артилерію;
засоби протиповітряної оборони;
ракети.
Також Україна може отримати далекобійні ракети ATACMS.