Генсек НАТО пообіцяв Україні системи ППО та членство в альянсі "коли час буде підходящим"

Коментарi:

Генсек НАТО Столтенберг приїхав до України з неанонсованим візитом

Сьогодні, 29 квітня, до Києва з неанонсованим візитом приїхав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Він зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським. За його словами, вони обговорюватимуть липневий саміт НАТО у Вашингтоні, а також підготовку до захисту від очікуваного російського наступу.

Під час прес-конференції Зеленський заявив, що конкретики щодо постачання додаткових систем Patriot в Україну немає.

Каже, поки що є лише "перші кроки", і йде аналіз, "у яких країнах, що є". А коли вони опиняться в Україні, ми з вами це відчуємо.

Водночас генсек організації Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс працює над постачанням систем ППО Києву і сподівається на вступ України до НАТО.

Також він повідомив, що Україна не отримає запрошення до Альянсу на саміті у липні.

"Коли час буде підходящим, Україна відразу стане членом НАТО. Ми робитимемо все для цього. Для того, щоб це рішення було прийнято, нам необхідно, щоб усі члени Альянсу з цим погодилися, нам потрібен консенсус. Я не очікую, що такої згоди нам вдасться досягти на саміті у липні, але я думаю, що ми зможемо продемонструвати, що ми наближаємо Україну до членства. У майбутньому Україна стане членом НАТО.

За його словами, НАТО працює над тим, щоб доставити велику кількість систем ППО Києву, оскільки Україна має шанс перемогти.

Президент України Володимир Зеленський на спільній прес-конференції зі Столтенбергом заявив, що перехоплення ініціативи на фронті та можливий наступ ЗСУ залежить від своєчасного постачання озброєння та міжнародної фінансової допомоги Україні.

«Сьогодні позитиву у цьому пункті я поки що не бачу. Постачання є. Вони помалу пішли. Потрібно цей процес прискорити», — додав глава держави.

Раніше Зеленський заявив, що Київ і Вашингтон ведуть переговори про обсяги допомоги на наступні десять років у рамках «найсильнішого» двостороннього договору безпеки.

Україна веде переговори зі США щодо надання гарантій безпеки з серпня 2023 року. За даними The Washington Post, до документу можуть увійти підтримка короткострокових військових операцій, створення у майбутньому українських сил, «які зможуть стримувати російську агресію», формування захисних «бульбашок» навколо українських міст та відновлення ключових галузей економіки та експорту.

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 підписали декларацію про надання Україні гарантій безпеки. Згідно з документом кожна країна, яка підтримала цю ініціативу, має провести переговори з українською стороною для визначення конкретних довгострокових зобов'язань.

Після цього двосторонні угоди щодо гарантій безпеки з Україною підписали Великобританія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія та Латвія. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що Київ сподівається підписати подібні договори з більш ніж 30 державами.