Страсний тиждень Великого посту: що в які дні робити

Коментарi:

Страсний тиждень Великого посту – це дні перед Великоднем, коли слід дотримуватися особливо суворого посту і готувати себе, свій дім і господарство загалом до святкування Воскресіння Господнього.

Страсний тиждень у 2024 році розпочинається сьогодні, 29 квітня.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Страсний тиждень щодня

Кожен день цього тижня присвячений певній події з життя Христа і називається "великим"

Великий понеділок. Під час церковної служби згадують про патріарха Йосипа, якого рідні брати продали в рабство, а також про безплідну смоковницю (вона символізує душу, що не покаялася у своїх гріхах). Саме у цей день починають варити олію (миро) на рік уперед. Освячуватимуть його у Великий четвер. По господарству можна виконувати будь-які роботи.

Великий вівторок. У храмі розповідають про воскресіння мертвих, таланти та Страшний суд. По господарству можна виконувати будь-які роботи.

Велике середовище. За переказами, це день, коли Іуда Іскаріот наважився зрадити Спасителя за 30 срібників. Ще згадують грішницю, що омила Ісусові ноги та помазала їх миром. У храмі востаннє на довгий час читають молитву з поклонами – відновиться вона лише після Трійці. Це день сповіді. По господарству можна виконувати будь-які роботи.

Великий четвер (Чистий четвер 2021 року). День таємної вечері. У храмах читається одна із найдовших служб у році. Свічки, що запалили у церкві цього дня, прийнято приносити додому запаленими. Це день причастя. Будинки починають пекти паски та фарбувати яйця на Великдень 2021. Також проводять генеральне прибирання.

Велика п'ятниця (Пристрасна п'ятниця 2021). День жалоби та найсуворіший день Великого посту: саме цього дня розіп'яли Христа. Поки з вівтаря не винесуть плащаницю із зображенням Христа у труні – їсти не можна. Працювати по дому народні прикмети забороняють.

Велика субота. Згадується поховання Христа. День сходження Благодатного вогню у 2021 році. На вечірній службі вже починають святити паски, паски та фарбовані яйця. По господарству закінчують усі справи, що не встигли цього тижня.

Що можна і не можна на Страсному тижні

Страсний тиждень – це час суворої помірності. Причому не тільки в їжі, а й у своїх вчинках та думках. Не вітається зайві веселощі, ледарство та будь-які негідні вчинки.

Це час, коли потрібно робити добрі справи (займатися благодійністю, допомагати ближнім) та готуватися до святкування Великодня 2021 року.

Страсний тиждень Великого посту: що можна їсти

У Великий понеділок їдять лише хліб із овочами, також можна фрукти, мед та горіхи.

У Великий вівторок та Велике середовище дозволяється сира їжа без олії.

У Великий четвер на стіл подають гарячу їжу з продуктів рослинного походження, додають у страви олію.

У Страсну п'ятницю нічого не їдять до винесення плащаниці на богослужінні (це відбувається близько 6 години вечора).

У Велику суботу знову можна їсти без олії.