Україна попросила Європу захистити газові сховища від російських ударів

Коментарi:

Газосховища на заході України, третину яких з минулого року відведено під запаси компаній Євросоюзу, потребують додаткового прикриття.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Росія обстрілювала їх уже кілька разів, і хоча були пошкоджені лише наземні споруди, «на користь ЄС забезпечити захист [об'єктів для] зберігання, транспортування та виробництва», заявив генеральний директор «Нафтогазу» Олексій Чернишов.

Українська газова система «добре інтегрована» до європейської енергоінфраструктури. Хоча новий пакет військової допомоги США допоможе зміцнити протиповітряну оборону України, країні загалом та енергетичним об'єктам, зокрема, у довгостроковій перспективі потрібна «дуже велика кількість коштів ППО», сказав Чернишов Financial Times: "Ми залишаємось у ситуації, коли нам все ще потрібно буде більше протиповітряної оборони, і країни ЄС, безумовно, мають відіграти критичну роль у наданні цієї допомоги".

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україні якнайшвидше необхідно сім комплексів Patriot, а для повного закриття неба над країною, за словами президента Володимира Зеленського, потрібно 25. Поки Німеччина погодилася надати одну систему Patriot, Нідерланди заявили про готовність купити їх для України в інших країнах. Іспанія та Греція днями відмовилися передавати їх Києву, виходячи з необхідності забезпечувати власну безпеку, хоча Мадрид пообіцяв відправити партію ракет.

З минулого року «Нафтогаз» пропонує європейським компаніям третину наявних у нього обсягів, або 10 млрд. кубометрів. 11 квітня, знищивши за допомогою ракет та дронів найбільшу ТЕС під Києвом і залишивши без світла близько 200 000 людей у Харківській області, Росія також обстріляла газосховища – вже вчетверте. Самі вони не постраждали, оскільки розташовані на глибині 2-3 км, повідомляв "Нафтогаз".

«Технічно ми підготовлені, змогли відремонтувати пошкоджене обладнання на поверхні, і [після обстрілів] виконуємо свої зобов'язання перед клієнтами», – сказав Чернишов FT.

Українські сховища стали відігравати важливу роль у європейській системі. Оскільки «Нафтогаз» запропонував низькі тарифи та скасував мито, європейські компанії можуть легко забирати паливо, не чіпаючи власних запасів, високий рівень яких допомагає утримувати ринкові ціни на низькому рівні. Наразі сховища в ЄС заповнені на 61,8%, а ціна газу (ф'ючерс Dutch TTF) із січня практично не перевищує 30 євро/МВт год ($338 за 1000 кубометрів).

Минулої зими європейські компанії тримали у сховищах «Нафтогазу» 2,5 млрд кубометрів; компанія розраховує, що наступної зими вони доведуть ці обсяги до 4 млрд.