Мовний омбудсмен Тарас Кремень анонсував «наступальну українізацію»

Коментарi:

Тарас Кремень заявив, що «наступальна українізація» передбачатиме додаткові можливості та контроль для забезпечення функціонування української мови.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень вважає, що Україні потрібен перехід від лагідної до наступальної українізації країни. Про це він сказав, виступаючи онлайн на Міжнародній конференції «Мови та культури під час війни: (не) можливо, (пере)представлено, (не) керовано» у Лондоні.

Він зазначив, що українська мова перебуває під прицілом російських злочинців.

«Загрози та вбивства людей, спалені бібліотеки та школи, знищені пам'ятники жертвам Голодомору та учасникам бойових дій, заміна вивісок та завезення пропагандистської літератури – серед прикладів лінгвоциду», – сказав Тарас Кремень.

Мовний омбудсмен вважає, що потрібний перехід від лагідної (оборонної) до наступальної українізації країни, яка передбачатиме додаткові можливості та контроль для забезпечення функціонування української мови.

«Стверджуючи українську мову, ми посилюємо національну безпеку та захищаємо територіальну цілісність, дбаємо про майбутнє держави та обстоюємо право кожного громадянина. Дух свободи, відваги, єдності та боротьби наближає перемогу України», – наголосив Тарас Кремень.