НБУ заборонив видавати кредити під заставу товарів військового призначення

Коментарi:

Національний банк України офіційно заборонив банкам та небанківським фінустановам видавати кредити фізичним особам під заставу товарів подвійного призначення. Йдеться про товари, які можуть використовуватися у військових цілях.

Оформлено заборону ухвалою НБУ №51 від 2 травня 2024 року.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

В офіційному повідомленні Національний банк пов'язав його з виконанням "грального" рішення Ради національної безпеки і оборони "Про протидію негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет", яке набрало чинності указом президента №234/2024 від 20 квітня 2024 року.

Фінансисти вважають, що нова заборона пов'язана з гральною залежністю, яка з'явилася у багатьох українських військовослужбовців. За їхніми словами, бійці в окопах програють в онлайн-ігри майже всі гроші.

Фахівці вважають, що в першу чергу, нова заборона позначиться не на банківських кредитах, а на позиках, які видають українські ломбарди (небанківські фінустанови).

"Напевно, влада зафіксувала випадки, коли військові закладають якісь товари подвійного призначення, щоб отримати кредит і зіграти на ці гроші в азартні ігри. Наприклад, можна закласти дрон, особливо якщо він новий і буквально в коробці. Однак банки не приймають такі застави При своєму кредитуванні. Це доля ломбардів. Там дійсно можуть оцінити дрон як товар і видати під таку заставу готівковий кредит. заборона в одному із банків.