У Єрусалимі у храмі Гробу Господнього зійшов Благодатний вогонь

Коментарi:

4 травня в Єрусалимі у Храмі Гробу Господнього зійшов Благодатний вогонь.

Віруючі передають вогонь одне одному. Свічки та лампади, запалені біля храму, православні єпархії розвезуть далі по всьому світу.
Церемонія сходження благодатного вогню відбувається щороку.

Він є символом світла Воскресіння Ісуса Христа. Церемонія сходження вогню притаманна православної гілки християнства, вона проходить щорічно напередодні Великодня.

Місцем сходження благодатного вогню є Кувуклія Хору Гробу Господнього – мармурова печера, де за повір'ями поховали Ісуса Христа. У пристрасну суботу – за день до Великодня – патріарх Єрусалимський та архімандрит Вірменської апостольської церкви, одягнені лише підрясниками заходять до Кувуклії. Мінімум вбрання на них не випадковість, а спосіб показати, що в печеру неможливо пронести сірники чи запальничку. Через деякий час патріарх виходить із Кувуклії вже із запаленими свічками. Винесення вогню до Єрусалиму вважають свідченням виходу з Гробу «Світу істинного».

Згідно з біблійними переказами, благодатний вогонь вперше зійшов до апостола Петра. Той почув про воскресіння Ісуса Христа і вирушив у печеру, де мало лежати тіло його вчителя. Там апостол Петро і побачив яскраве світло, що сяяло по всій печері.