Як працюватимуть заочні штрафи та блокування рахунків для ухилістів

Коментарi:

З'явилися подробиці про те, як працюватимуть заочні штрафи для ухилістів. Вони передбачені законопроектом 10379 про виправлення до адмінкодексу, який комітет Верховної Ради затвердив до другого читання.

Про подробиці пише "Судово-юридична газета".

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

У законопроекті йдеться, що якщо людина не оновила дані, не повідомила ТЦК про зміну персональних даних (які відсутні в електронних реєстрах), не з'явилася на порядку денному або іншим чином порушила "мобілізаційні" правила, то ТЦК зможе винести постанову про накладення штрафу без складання протоколу .

Але для цього ТЦК мати документи, що підтверджують, що людина такий виклик отримала. Які саме це документи – у законопроекті не конкретизовано.

"Судово-юридична газета" передбачає за аналогією із законом про мобілізацію, що буде достатньо проставлення у поштовому повідомленні відмітки про неможливість вручення за зареєстрованою адресою.

За чинним законом виписати штраф можна лише очно, у присутності порушника.

Член правоохоронного комітету Ради Андрій Осадчук вважає, що за новою процедурою стануть можливі заочні штрафи, відкриття виконавчих проваджень та відповідно, як зазначає Осадчук, блокування рахунків особи-порушника.

Штраф може бути виписаний протягом трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше року з дня його скоєння.

Штраф для громадян пропонують збільшити до 17-25,5 тисячі гривень.