Два полковники Управління держохорони виявилися російськими агентами і готували замахи на Заленського та Буданова

Коментарi:

Служба безпеки України (СБУ) викрила мережу агентів, яка готувала вбивство президента Володимира Зеленського та інших представників найвищого військово-політичного керівництва країни.

Про це повідомляє Telegram-канал СБУ.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Офіційно повідомляється, що затримано двох полковників УДО, які з трьома іншими фігурантами готували замах на Зеленського, Малюка, Буданова та інших топ-чиновників за завданням російських спецслужб.

"У зловмисників проведено обшуки, під час яких виявлено та вилучено відповідні засоби поразки, а також інші докази злочинної діяльності", – заявляє СБУ.

На роль виконавців вони шукали військових, наближених до охорони президента, які могли б взяти главу держави в заручники, а потім його вбити.

СБУ заявляє, що Буданова хотіли вбити до Великодня ракетним ударом по будинку, де він перебуває. Дронами добити тих, хто залишився, а потім ще однією ракетою прибрати сліди, що залишилися. FPV-дрони, заряди до РПГ та протипіхотні міни для цієї місії привіз особисто полковник УДО з іншого регіону України. Зафіксовано розмови потенційного виконавця теракту із "куратором" із ФСБ.

Співробітників УДО вже відправлено під варту.

Зазначимо, за інформацією столичних журналістів, один із затриманих – полковник УДО Андрій Гук. Він був близький до голови УДО Сергія Рудю і був йому кумом. За інформацією джерел, Рудь просував Гука на посаду свого заступника.

Затримання відбулися одночасно у суботу.

Полковника Андрія Гука затримали у Кончі-Заспі, де має приватний будинок площею понад 500 квадратних метрів. Під час обшуку знайшли зброю, яка нібито пропала в УДО ще 24.02.22. Також знайшли докази роботи із спецслужбами РФ. Окрім цього було вилучено вибухові пристрої.

Другого полковника Деркача затримали на Сумщині, куди він виїхав на Великдень.

У зв'язку з цими подіями може стати питання про відставку голови Управління держохорони Сергія Рудя, дуже близькою людиною, до якої був Андрій Гук. Рудь привів його в управління та лобіював на посаду заступника, а також подавав на зміну його посади на генеральську.