Під час війни мер прифронтового Очакова купив квартиру в Іспанії, хоч і не заробив на неї

Коментарi:

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело повні перевірки декларацій за 2021 та 2022 роки, поданих очаківським міським головою Сергієм Бичковим.

Перевірки виявили ознаки незаконного збагачення на суму понад 12 млн. грн. та ознаки декларування недостовірних відомостей на понад 3 млн. грн.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Зокрема, встановлено, що під час війни 2022 року чиновник разом із дружиною придбали у власність квартиру в Іспанії площею 122,31 кв. м вартістю понад 5 млн. грн. (така ціна вказана у декларації, а не означає, що нерухомість насправді коштує 125 тисяч євро, – ред.)

Крім того, Бичков отримав нібито від матері у подарунок 12 мільйонів готівкою. І це при тому, що законні доходи матері з 1998 року становлять трохи більше ніж 580 тис. грн.

Доходи міського голови Очакова та його подружжя з підтверджених джерел також не дозволяли придбати квартиру в Іспанії за рахунок власних коштів.

У декларації, серед іншого, Бичков наголосив на ріст у звітному періоді грошових активів на 2 млн грн, законність джерел походження яких не підтвердив під час перевірки.

Під час повної перевірки декларацій встановлено також, що дружина градоначальника отримала на свій банківський рахунок понад 300 тис. грн від фізичної особи-підприємця, яка неодноразово виконувала роботи та надавала послуги Очаківській міській раді.

Також він повідомив, що ці кошти були нібито отримані для придбання автомобіля для Очаківської міської ради. Ці твердження спростовані під час перевірки. Зазначені кошти чоловіка витратила на власні потреби, зокрема на придбання одягу.

За результатами встановлених фактів НАЗК становило обґрунтовані висновки за ст. 368-5 (незаконне збагачення) та ч. 1 ст. 366-2 КК (внесення свідомо недостовірних відомостей до декларації) та направило їх до Національної поліції України.

Також зазначимо, що за час війни Сергій Бичков об'їздив пів Європи. Він був у відрядженнях в Іспанії, Бельгії, Нідерландах, Франції і т.д. Сайт Очаківського міськосвіту писав, що мета більшості поїздок – розвивати спільну взаємодію громад через комунікацію з громадянським суспільством та завдяки народній дипломатії.