Кримський міст втомився, або Що сталося з головною військовою мішенню

Коментарi:

Кримський міст втомився, або Що сталося з головною військовою мішенню

Кримський міст може не витримати серйозного навантаження через пошкодження внаслідок українських атак. Окупанти перестали використовувати його для своєї військової логістики у повному обсязі.

"Росіяни відчувають хвилювання з приводу того, що міст може не витримати. Вже була не одна офіційна заява від СБУ, що після вдалої операції, внаслідок якої було завдано удару по опорі Кримського мосту, подальша експлуатація залізниці в повному обсязі фактично неможлива", – Пояснив начальник центру стратегічних комунікацій сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук.

Хоча росіяни не використовують Кримський міст у повному обсязі для логістики, це не заважає їм перекидати особовий склад чи деякі зразки озброєння автотранспортом.

"Приміром, причіпна артилерія може проїхати або оперативно-тактичний ракетний комплекс типу "Іскандер" теж може проїхати мостом. Але ешелони з броньованою технікою там спостерігалися дуже давно", – додав спікер.

6 травня The Independent, проаналізувавши супутникові знімки найбільшої української приватної розвідувальної агенції Molfar, констатувало, що країна-агресор практично перестала використовувати Кримський міст для перевезення зброї.

Так, протягом трьох місяців залізничною лінією мосту практично не ходили вантажні потяги. Єдиний потяг, що перевозив близько 55 вагонів пального, був зафіксований на мосту 29 лютого. Оскільки на мосту майже немає руху транспорту, видання вважає, що він більше не може бути ефективною військовою мішенню для українських військ, які мають обмежену кількість боєприпасів.

Міст через Керченську протоку почали будувати за рік після окупації півострова – у 2015 році. Автодорожній міст відкрито у 2018 році, залізничний – у 2019-му.

На мосту двічі сталися вибухи. Перший – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно та зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня 2023 року. Було серйозно пошкоджено два прольоти мосту.