Наводив фосфорні снаряди на Миколаївщину, – агента спіймали та дали 15 років в'язниці

Коментарi:

СБУ зібрала доказову базу, завдяки якій реальний термін ув'язнення отримав ще один агент російської розвідки, який діяв на Миколаївщині.

Він коригував удари з використанням фосфорних боєприпасів, РСЗВ "Град" та дронів-камікадзе типу "Шахед" по Миколаївській області. Агент також передавав інформацію у вигляді координат об'єктів та місцевості зі своїми "рекомендаціями" для нових або повторних ударів.

У травні 2023 року внаслідок спецоперації на території обласного центру працівники СБУ затримали шпигуна. У нього знайшли мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації потенційних цілей та листування з агресором.

Агент – місцевий житель, мобілізований у військову частину, що дислокується у регіоні.

Наприкінці 2022 року російська розвідка дистанційно завербувала його для розвідувально-підривної діяльності проти України. Комунікація відбувалася через анонімний чат у популярному месенджері. Посібник окупантів отримував грошову "винагороду", яка надходила на його криптогаманець.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). За матеріалами Служби безпеки суд призначив зловмиснику 15 років ув'язнення з конфіскацією майна.