Німеччина передасть Україні куплені у США системи HIMARS

Коментарi:

Німеччина закупить у США три реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS і передасть їх Україні, заявив німецький міністр оборони Борис Пісторіус під час візиту до Вашингтона.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Глава Міноборони також запевнив владу Сполучених Штатів у готовності Берліна взяти на себе більшу відповідальність за військову безпеку як у Європі, так і у світі та закликав американський уряд не послаблювати спільних зусиль у цьому напрямку на Європейському континенті, повідомляє NTV.

У лютому Україна та Німеччина підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку Києва. Володимир Зеленський назвав цей документ «безпрецедентним», зазначивши, що він закріплює підтримку Києва з боку Берліна на рівні понад сім мільярдів євро на 2024 рік.

9 квітня голова євродипломатії Жозеп Боррель повідомив, що український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба попросив у нього 7 систем Patriot. При цьому Боррель підкреслив, що країни ЄС мають моральний обов'язок продовжувати підтримувати Україну, але поскаржився, що західні країни досі ніяк не можуть виділити 7 зі 100 існуючих систем Patriot. Крім того, він пообіцяв винести на обговорення питання щодо постачання Збройним силам України систем ППО на майбутній зустрічі міністрів закордонних справ та оборони Євросоюзу.

Через кілька днів Міноборони Німеччини заявило, що передасть Україні ще одну систему протиповітряної оборони Patriot для відбиття повітряних атак з боку РФ. Це рішення було ухвалено на тлі масованих ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури України. У відповідь Зеленський висловив подяку німецькій владі і закликав лідерів інших держав-партнерів наслідувати приклад Берліна.