Російська армія змусила Україну розпочати перекидання військових під Харків із Донбасу

Коментарi:

Відкриття нового фронту на півночі України має кілька тактичних ходів, повідомляє газета The New York Times із посиланням на військових експертів.

Читайте МН в Telegram : тільки важливі новини

Якщо російська армія візьме село Липці, то її артилерія зможе обстрілювати Харків зі звичайної радянської артилерії (дальністю до 24 км), не вдаючись до дорогих ракет.

За словами військових аналітиків, план атаки не лише загроза Харкову, а й відволікання військ із Донбасу. Перекидання резервів уже почалося. NYT пише, що вчора вдень група українських спецназівців, яких передислокували з Донбасу, юрмилась на заправній станції в Харківській області. Українське командування перекидає військовослужбовців зі Сватівського спрямування.

Франц-Стефан Гаді, військовий аналітик із Відня, повідомив NYT про те, що в Росії знають про труднощі України із набором сил. За його словами, при проріджуванні лінії фронту збільшуються шанси на прорив.

Тібо Фуйє, заступник директора Інституту стратегічних та оборонних досліджень, французького дослідницького центру, сказав, що атака в Харкові вплине на «незначний вплив на війну в цілому» і бойові дії залишаються в «загальному тактичному безвиході», а рф отримає лише обмежені та дорогі вигоди.

За даними міноборони рф, за три дні угруповання «Північ» взяло під контроль близько 13 прикордонних сіл. Українське командування цієї інформації не підтверджує. Але відомо, що бої ведуться на околицях міста Вовчанськ, сіл Липці та Ненудне.