Російських військових звинуватили в обваленні багатоквартирного будинку у Білгороді

Коментарi:

Обвалення під'їзду в десятиповерховому житловому будинку в Білгороді могло статися внаслідок влучення російської зенітної ракети або падіння авіаційної бомби.

Такого висновку дійшла дослідницька група Conflict Intelligence Team (CIT).

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Ми вивчили фото та відео, всі які є, і однозначно встановили, що приліт у цьому випадку був з північного сходу від будинку. З українського боку звідти прилетіти ніяк не могло», – розповів в ефірі телеканалу «Дождь» засновник CIT Руслан Левієв.

За його словами, вибитими вікнами, зім'ятими гаражами та іншими руйнуваннями видно, що вибухова хвиля йшла з північного сходу на південний захід. Це говорить про те, що стріляли із російської сторони. «Тому у нас тільки дві версії: або це російська зенітна ракета від комплексу протиповітряної оборони, яка дала збій і після пуску полетіла вниз — таке буває, або це черговий приклад, коли авіабомба, пущена з російського літака, не розкрила крила і вона в вкотре впала на Білгород», – зазначив Левієв.

На користь другої версії, за його словами, говорить те, що на момент трагедії українські телеграм-канали повідомляли про застосування авіабомб Харківської області. Також засновник CIT назвав «абсолютно неймовірним», що російська ППО могла таким чином перехопити українську ракету, що вона залетіла за будинок, розгорнулася в повітрі та полетіла назад, потрапивши північно-східною стороною будівлі.

Також Левієв зазначив, що українські сили довгий час не використовували ракети "Точка-У" для обстрілу Бєлгорода. "Міноборони по старій пам'яті, за звичкою використовує старе найменування, не морочачи, що це було, який це був реальний снаряд", – сказав Левієв.

Крім цього, він звернув увагу на те, що в телеграм-каналі російського військового відомства, в якому воно викриває «фейки», спочатку було вказано правильний напрямок снаряда, що прилетів, але пізніше через хвилю коментарів, в яких відомство звинувачували в тому, що воно вказує на російську сторону, цю інформацію було змінено.

Те, що по будинку в Білгороді потрапила зенітна ракета, виглядає вірогіднішим, погоджується військовий експерт Юрій Федоров. «Якби туди впала велика бомба, більше 100 кг вибухівки, там були б набагато сильніші пошкодження. А ось боєголовка зенітної ракети це схоже на правду», — сказав експерт. Він додав, що решта всіх розмов — це «спроби перекласти відповідальність з одних плечей на інші».

Обвал під'їзду в десятиповерховому багатоквартирному будинку на вулиці Щорса в Білгороді стався вранці 12 травня. Згідно з версією Міноборони РФ, до будинку потрапив фрагмент однієї із збитих українських ракет «Точка-У». Загалом, за даними відомства, Україна запустила по Білгороду шість «Точок-У», чотири реактивні снаряди РСЗВ Vampire та два реактивні снаряди РСЗВ «Вільха».

Згідно з записами з камер зовнішнього спостереження, вибух у десятиповерховому будинку стався у нижній частині будівлі.

Обвалилися всі 10 поверхів в одному з восьми під'їздів, де розміщувалися 40 квартир. У сусідніх під'їздах вибило вікна. Під час розбору завалів обвалився дах. Мешканців будинку евакуювали через ризик його повного обвалення. За даними МНС, загинули 15 людей, постраждали 20 осіб.