Буданов заявив про «критичну ситуацію» під Харковом і попередив про наступ Росії на Сумську область

Коментарi:

Збройні сили України зіткнулися з «критичною» ситуацією в Харківській області, відчуваючи брак живої сили у спробі відбити російський наступ.

Про це в інтерв'ю The New York Times заявив начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Ситуація перебуває на межі. З кожною годиною вона стає дедалі критичнішою», — сказав він. За словами Буданова, атакуючи Харківську область, Росія намагається змусити українське командування перекинути війська з інших ділянок фронту, зокрема з-під Донецька, де точаться бої за стратегічно важливе місто Годинник Яр. Глава ГУР визнав, що поки що ця тактика має успіх.

«Усі наші сили перебувають або тут, або в Часовому Яру... Я використав усе, що маємо. На жаль, у нас більше немає нікого в резерві», – зазначив Буданов.

За оцінкою голови ГУР, українські війська зможуть стабілізувати фронт у найближчі кілька днів, але він очікує, що Росія розпочне новий наступ на північ від Харкова, що на Сумщині. За словами Буданова, армія противника спробує прорив з боку російського міста Суджа. «Росіяни від початку планували операцію в Сумській області. Станом на зараз невеликі угруповання сил вони утримують у прикордонні, але ситуація поки їм не дозволила розпочати активні дії і розпочати здійснення плану», — зазначив він.

Український офіцер Павло Величко, який знаходиться поблизу російського кордону на Сумщині, повідомив, що останнім часом обстріли околиць почастішали. «Не знаю, чи це означає щось, бо ці місця й так часто обстрілюються. У будь-якому випадку ми перебуваємо у повній бойовій готовності», – сказав він.

На думку співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень Франца-Стефана Гаді, головна мета Росії – відвернути ЗСУ від Часового Яру. Це місто є ключовим для захисту контрольованої Україною частини південно-східного Донбасу, яку Росія сподівається захопити.

Аналітик із фінської OSINT-організації Black Bird Group Пасі Паройнен повідомив, що Україна направила на північний схід підкріплення з підрозділів, які нещодавно брали участь у боях у Часовому Яру, зокрема 92-ю штурмову бригаду. Однак він не виключив, що ЗСУ використовували ту частину бригади, яка знаходилася в її рідному гарнізоні у Харкові, замість того, щоб оголювати оборону Часового Яру.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив про «ворожу активність проти Сумщини та Чернігівщини». За його словами, Росія намагається «розширити війну», посилаючи туди диверсійні групи та посилюючи обстріли. У Сумській області 14 травня стартує евакуація з Білопілля та Ворожби. Також триває вивезення цивільного населення із п'ятикілометрової зони від кордону з РФ. Під евакуацію підпадають мешканці 115 населених пунктів.

В адміністрації Сумської області повідомили, що з січня по квітень у регіоні від обстрілів та авіаційних ударів з боку Росії загинули 40 мешканців, ще 110, у тому числі 13 дітей, отримали поранення.