На третій рік війни ворог знову заговорив про захоплення Миколаєва

Коментарi:

У бій обшарпана російська армія готує музейні танки, перевдягнених зеків і кремлівську пропаганду

Останнім часом ворожа пропаганда почала приділяти багато уваги півдню України, насамперед Миколаївському регіону. Відслідковується потужний інформаційний вплив на українських користувачів соціальних мереж з метою нав’язування думок, шо Миколаїв – це росія, ЗСУ не в змозі нас захистити, війська рф готові до атаки на Миколаїв та Одесу.

Проте, чи мають ці твердження ворога якесь обґрунтоване підґрунтя? Давайте порівняємо ситуацію на Миколаївщині 2022 року, на початку повномасштабного вторгнення, і зараз.

Так чим же запам’ятався початок війни на Миколаївщині? Перш за все раптовим ударом новітньою керованою ракетною зброєю, від авіаційних стратегічних Х-101, корабельних «Калібрів» до наземних «Іскандерів». Новітня, потужна та дуже дорога зброя.....

Ракетні удари доповнювались бомбовими з сучасних винищувачів-бомбардувальників Су-30, Су-34 та Су-35. Потім, завдяки раптовості, було захоплення Херсонщини та стратегічного Антоновського мосту через Дніпро. Згідно відкритих джерел, наступ 2022 року здійснювали виключно професійні військові – контрактники, багато з яких були з бойовим досвідом війни у Сирії. Задля яскравої картинки військове командування рф зібрало в наступаючих мотострілецьких колонах свої найсучасніші зразки бойової техніки: танки Т-90М, бойові машини піхоти БМП-3, бронетранспортери БТР-82, БТР-МД «Ракушка», самохідну артилерію САУ «Мста-С».

Оперативна обстановка на театрі бойових дій також була максимально сприятливою для росіян. Відсутність на Миколаївщині потужних ліній оборони з мінними полями, не чисельні військові частини, здебільшого добровольці з ТРО, які й гадки не мали про тактику, вогневу підготовку та фортифікаційне обладнання. На озброєнні стара, в багатьох випадках зламана, радянська техніка Т-64, БМП-2, БТР-70.

Але було велике бажання та сила волі дати відсіч агресору, захистити свій дім та рідних. І миколаївцям це вдалось!

Йде третій рік війни і ворог знову заговорив про захоплення Миколаєва. Проте, ситуація кардинально змінилася. З боку ворога, замість кадрових військових – мобілізовані, колишні в’язні, так звані «добровольці». Замість спаленої сучасної техніки розконсервовані «музейні» експонати – танки Т-55, Т-62 (50-х та 60-х років), БМП-1, БТР-60 які втратили актуальність ще за афганської війни 80-х років. Самохідну артилерію замінила стара причіпна гармата Д-20 (1955 року), та знята з озброєння Д-30. Коштовні крилаті та балістичні ракети масово замінюються на дешеві дрони та модернізовані авіабомби з радянських запасів.

Що змінилось у нас? Замість необстріляних добровольців та ТРО підготовлені бійці, багато з яких пройшли навчання на сучасних полігонах країн НАТО. Замість старої військової техніки часів СРСР – новітнє західне озброєння: танки «Abrams», «Leopard», «Challenger», БМП «Marder», «Bradley», одні з найефективніших артилерійських систем – М777, САУ «Caesar», САУ « PzH 2000», САУ «Zuzana», РСЗВ M142 HІMARS та M270 MLRS. Майже за два роки підготовлені міцні укріпрайони та лінії оборони, підходи до яких пристріляні та заміновані. А зруйнований Антоновський міст та могутній Дніпро взагалі унеможливлюють раптовість та масовість повторного наступу. На теперішній час у ворога немає ані бажання ані натхнення навіть дивитися у бік Миколаєва. Перемогли у скрутний 2022 рік однозначно переможемо і зараз!