У 15 громадах Миколаївщини із категорії "території можливих бойових дій" дозволили купувати житло за "єВідновленням"

Коментарi:

Миколаївщина входить до ТОП-5 регіонів, де українці найчастіше купують житло за сертифікатами "єВідновлення"

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

В Україні розширили перелік громад, де українці можуть купувати нове житло за житлові сертифікати "єВідновлення". Відтепер це можуть бути громади з категорії "території можливих бойових дій".

За інформацією голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, голову партії "Слуга народу" Олени Шуляк, раніше було заборонено купувати житло не лише на територіях, де ведуться воєнні дії, а і на територіях, для яких ще залишається можливість цього.

Наприклад, статус останніх мають, зокрема, 15 громад на Миколаївщині, 16 громад на Сумщині, понад 40 громад на Харківщини, 14 громад на Херсонщині і навіть 4 громади на Чернігівщині. Деякі з них давно знаходяться у відносно безпечних регіонах, як, наприклад, Новгород-Сіверська і Городнянська громади на Чернігівщині, а також Глухівська та Шосткинська громади на Сумщині.

Після внесення змін до постанови Кабміну, яка регулює нарахування і виплату компенсацій "єВідновлення", купувати житло в обмін на житлові сертифікати дозволили і на територіях, які мають статус тих, де воєнні дії все ще можливі.

"Українці тепер матимуть ширшу географію для вибору нового місця проживання. А це, відповідно, ще більше розширює можливості "єВідновлення". З перших днів ми наголошуємо – громадяни не обмежені у праві вибору локації, де вони хочуть жити, використовуючи сертифікат "єВідновлення". Але згідно з законодавством про компенсацію в рамках програми "єВідновлення" житловий сертифікат було заборонено використовувати на територіях, де ведуться бойові дії, а також на тих, для яких все ще існує така можливість. Але відповідна постанова Кабміну тепер дозволяє купувати житло в обмін на сертифікат "єВідновлення" і там, де бойові дії все ще можливі", – пояснила Шуляк.

Загалом, зазначила Шуляк, по Україні налічується близько 140 громад, які розташовані на територіях все ще можливих бойових дій. Розташовані вони у Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Херсонській і Чернігівський областях.

При цьому, Миколаївщина, Харківщина і Чернігівщина входять у ТОП-5 регіонів, де українці найчастіше купують житло в обмін на житлові сертифікати "єВідновлення".

В трійку лідерів входять Київщина, місто Київ і навіть Харківщина. На Київщині таким чином придбали нове житло 886 власників сертифікатів. У місті Київ – 421, а на Харківщині – 532.