Зеленський заявив, що ЗСУ вдалося зупинити наступ Росії у Харківській області

Коментарi:

Збройним силам України вдалося стабілізувати ситуацію з настанням російських військ на півночі Харківської області, заявив президент Володимир Зеленський.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«На сьогодні наші Сили оборони стабілізували росіян там, де вони зараз перебувають. Найглибша точка їхнього просування — 10 кілометрів. На напрямках деяких бригад у ворога немає зовсім просування – і не було», – сказав Зеленський.

За його словами, російські війська не дійшли до «бетонної лінії оборони» і знаходяться біля першої лінії, яка розташована далі за кордон, оскільки на самому кордоні «неможливо будувати» зміцнення. Зеленський також додав, що головною метою російської армії зараз є місто Вовчанськ.

Росія відкрила новий фронт у Харківській області 10 травня. За кілька днів російські війська захопили не менше восьми населених пунктів, підійшовши з півночі до Вовчанська та увійшовши до нього. За даними Інституту вивчення війни (ISW), темп просування російських сил за тиждень наступу сильно сповільнився, і їм вдалося просунутися не більше ніж на 8 км углиб української території.

Однак військові аналітики стверджували, що Росія почала наступ до завершення перекидання підрозділів, які повинні були в ньому брати участь. Тому вони вважають, що найближчим часом російські війська запровадять резерви для активізації наступальних операцій у цьому районі.

У той же час Росія не має ресурсів для оточення або захоплення Харкова, пише ISW. Але подальший поступ може дозволити російським військам обстрілювати Харків з артилерії.

Раніше Генштаб ЗСУ визнавав, що російські військові «мають тактичний успіх» у боях за Вовчанськ і повідомляв про відведення українських сил «на більш вигідні позиції» поряд із містом. У зведенні від 16 травня Генштаб стверджував, що українські військові зірвали плани Росії просунутися та закріпитися у міській забудові Вовчанська.

За даними головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, станом на 17 травня російські війська розширили зону бойових дій у Харківській області майже на 70 км та намагаються змусити українські сили задіяти резервні бригади. «Противник почав наступ значно раніше запланованого терміну, коли помітив перекидання наших військ, проте йому не вдалося прорвати нашу оборону», — зазначив Сирський.