Розбився гелікоптер президента Ірану Раїсі – його доля невідома

Коментарi:

Летів з урочистостей з Азербайджану.

В Ірані зазнав аварії вертоліт президента країни Ібрахіма Раїсі. Як повідомляється, гелікоптер здійснив жорстку посадку у гірській місцевості біля міста Верзеган недалеко від ірано-азербайджанського кордону.

Раїсі повертався з іранської провінції Східний Азербайджан, на кордоні з Азербайджаном, де він із Алієвим брав участь у церемонії відкриття греблі на річці Аракс.

У зв'язку з поганими погодними умовами на місці передбачуваного аварії вертольота, в якому перебував президент Ірану Ебрагім Раїсі, міністр закордонних справ Хосейн Амір Абдоллахіян, а також інші офіційні особи, пошуково-рятувальна операція тимчасово припинена.

Рятувальний вертоліт, який намагався здійснити посадку неподалік передбачуваного місця аварії, був змушений залишити ці спроби і повернутися на базу. На місці аварії стоїть густий туман, видимість не перевищує п'яти метрів.

Тим часом іранське агентство Tasnim повідомило, що два з трьох гелікоптерів з кортежу президента Ірану Ебрахіма Раїсі благополучно дісталися пункту призначення.

За інформацією агентства, вони перевозили іранських міністра енергетики Алі Акбара Мехрабіяна та міністра доріг та міського розвитку Мехрдада Базрпаша.

63-річний Раїсі, який раніше очолював судову систему країни, вважається протеже верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, і деякі аналітики припускають, що він може замінити 85-річного лідера після його смерті або відставки з цієї посади.

Раїсі переміг на президентських виборах в Ірані в 2021 році, на яких було зафіксовано найнижчу явку за всю історію Ісламської Республіки. Раїсі перебуває під американськими санкціями, зокрема через його участь у масовій карі тисяч політичних ув'язнених у 1988 році наприкінці кровопролитної ірано-іракської війни.