У Южноукраїнську чоловік побив дружину на очах у дитини: домашні тирани ні в що не ставлять приписи поліції

Коментарi:

Щотижня у поліцейських зведеннях проходять кілька повідомлень про домашнє насильство. Майже завжди постраждалі жінки.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Про фінансовий контроль та обмеження з боку чоловіків у поліцію не ніколи повідомляють. Як і про психологічне насильство: тиск, погрози, приниження, залякування і маніпуляції. Жінки дзвонять у поліцію, коли вже ситуація у точці кипіння, коли їх б'ють та душать.

Минулого тижня у Южноукраїнську сталося п'ять випадків домашнього насильства. На жаль, жодних дієвих заходів до тиранів не було вжито. А адмінпротоколи та приписи цих чоловіків не зупиняють.

Мало не задушив дружину

У понеділок до поліції звернулася жінка, яка мешкає по вулиці Європейській. Її побив п'яний чоловік. «Намагався душити, загрожував фізичною розправою, висловлювався нецензурною лайкою, затіяв бійку, на зауваження не реагував», – повідомляється у зведенні. Поліція склала протокол про адміністративне правопорушення за ст. 173-2 ч.1 КУпАП та винесла терміновий заборонний припис строком на три доби.

Побив матір

Увечері у вівторок мешканка села Костянтинівка зателефонувала на «102» та просила захисту від сина, який у стані наркотичного сп'яніння веде себе агресивно. Чоловік крив матір матом, погрожував фізичною розправою, кілька разів ударив. На нього склали протокол про адміністративне правопорушення за ст. 173-2 ч.1 КУпАП та винесли терміновий заборонний припис на три доби. Незважаючи на це, наступного дня син з'явився знову. Намагався виламати двері, лаявся, бігав біля будинку, стукав до сусідів. І що? Поліція виписала ще один папір за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП.

На очах 2-річної доньки

Минулої неділі мешканка Южноукраїнська заявила в поліцію, що її побив співмешканець. Причому на очах 2-річної доньки. Поліція встановила, що «після повернення заявниці додому о 18:40 її громадянський чоловік почав висловлюватися нецензурною лайкою в присутності дитини та застосовувати фізичну силу щодо заявниці». Стосовно чоловіка складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП та винесено терміновий заборонний припис строком на три доби.

Це все папір...

Видача термінових забороняючих розпоряджень регламентується законом про протидію домашньому насильству. Такий припис зобов'язує тірана терміново залишити місце проживання постраждалої особи та дає заборону перебування на одній території з постраждалою особою та контактування з нею протягом десяти днів.

Однак, як показує практика, наявність таких приписів не є вирішенням проблеми. Мало того, що штрафи за порушення закону про протидію домашньому насильству сплачують жінки — дружини чи співмешканки порушників закону. Тобто самі постраждалі. А через десять днів, після закінчення дії припису, ґвалтівник повертається назад у сім'ю, тим самим відновлюючи коло насильства. У тому ж Южноукраїнську був випадок, коли чоловік, маючи кілька приписів, повертався і знову бив дружину...