Росія націоналізує понад 13 тисяч будинків та квартир на окупованих територіях України

Коментарi:

Росія націоналізує 13,3 тисячі будинків та квартир на окупованих територіях України.

Як пише «Нова газета. Європа», зараз ця нерухомість визнана призначеною Москвою «владою» «безгоспним майном», і якщо протягом місяця законні господарі особисто не з'являться в адміністраціях своїх населених пунктів, їхнє житло вилучать.

Читайте МН в Telegram : тільки важливі новини

«Влада» обіцяє забрати лише нерухомість, яка пустує «роками», проте 80% «безгоспу», який може бути націоналізований, розташовано в нещодавно окупованих містах і в «найпривабливіших районах» — у центрі населених пунктів або поблизу головних дорожніх магістралей, зазначає видання. . За виявлення «безгоспного» житла відповідають призначені РФ співробітники адміністрацій, які при виборі житлового майна для подальшого його внесення до реєстру «кинутого» нерідко керуються доносами місцевих жителів.

«Ніяких прифронтових та неблагополучних у плані житлового облаштування районів. Це наводить городян на сумні думки про віджимання майна у біженців з корисливою метою», — розповіла виданню мешканка окупованої Горлівки у «ДНР».

Вилучати житло на окупованих територіях почали ще 2021 року — у «ДНР», де, за словами «глави уряду республіки» Євгена Солнцева, з 2014 року з'явилося 30 тис. «безгоспних об'єктів». 2023-го до аналогічної практики перейшли на окупованих територіях Запорізької області, а 2024-го — до «ЛНР».

Господарі майна, як правило, або поїхали за кордон, рятуючись від війни, або, навпаки, зараз перебувають на фронті у складі російської армії. «Багато пацанів перебувають там (на фронті. — ред.) вже два роки без зв'язку та інтернету. У них немає можливості розбиратися з паперами, і може вийти так, що людина повернеться додому, а вдома вже немає», — розповів мобілізований із «ДНР» Микола, чию квартиру «влада» також вирішила привласнити собі, поки чоловік воює.

Росія, крім житлової нерухомості, займається переділом комерційної власності. Минулого року на окупованих територіях було виявлено понад тисячу українських агрохолдингів, заводів та гірничодобувних підприємств, що перейшли під російський контроль, зазначає видання.

Одне з таких підприємств — Металургійний комбінат імені Ілліча в окупованому Маріуполі, який з літа 2023 контролюється головою Чечні Рамзаном Кадировим. Одразу після переходу під контроль Кадирова на одному з найбільших підприємств України, що належить компанії «Метінвест» Рінату Ахметову і не так постраждав під час штурму міста, з'явилися нові таблички. Одна з портретами керівника Чечні, президента РФ Володимира Путіна та голови «ДНР» Дениса Пушиліна. Друга — із великим написом «Ахмат — сила».