МОН рекомендує вишам розпочати новий навчальний рік на початку серпня

Коментарi:

Також установам рекомендують використовувати суботні дні як робітники у теплі місяці року.

Міністерство освіти та науки України у рамках підготовки до нового навчального року рекомендує установам вищої освіти та професійної передвищої освіти використовувати суботні дні у теплі місяці року.

Також рекомендується, по можливості, розпочати 2024/2025 навчальний рік у першій половині серпня 2024 року. Це стосується освітніх програм усіх рівнів та всіх претендентів крім студентів перших курсів.

Серед інших рекомендацій МОН:

  • З середини листопада 2024 року по середину березня 2025 року плануватиме проведення заліково-екзаменаційної сесії, практичної підготовки, виконання курсових та кваліфікаційних робіт та подовжених канікул, а якщо потрібно, — продовжити заняття у дистанційному форматі.

  • При необхідності продовжити освітній процес у 2024/2025 навчальному році до кінця липня 2025 року, крім випускних курсів.

  • Проводити освітній процес у традиційному (аудиторному) чи змішаному (аудиторно-дистанційному) форматах у приміщенні навчального закладу чи його окремому корпусі в межах розрахункової ємності споруд цивільного захисту.

  • У тилових регіонах забезпечити проведення освітнього процесу переважно в аудиторному форматі з урахуванням безпеки учасників освітнього процесу та за погодженням з обласними військовими адміністраціями.

  • У прифронтових та прикордонних областях освітній процес можна здійснювати у укриттях. За погодженням з обласними військовими адміністраціями — на базі інших навчальних закладів у тилових регіонах у змішаному чи (як виняток) дистанційному форматі.

  • Передбачити функціонування локальних систем оповіщення про вступ сигналу «Повітряна тривога» або інших відповідних сигналів оповіщення у навчальних корпусах та гуртожитках навчальних закладів.

Для закладів професійної (професійно-технічної) освіти:

  • Якщо можливо, розпочати навчальний рік раніше 1 вересня для учнів П(ПТ) Про другий та третій курси.

  • Використовувати суботні дні як робітники у теплі місяці року. У разі потреби можна продовжити освітній процес до кінця липня 2025 року, крім випускних курсів.

  • Організувати навчання у очному форматі за обов'язкової наявності укриттів. Якщо є недостатня кількість місць у укриттях, навчання можна організувати позмінно. Важливо: залежно від ситуації з безпекою в області, обласними військовими державними адміністраціями може бути ухвалено рішення про здійснення освітнього процесу у дистанційній чи змішаній формі.

  • Якщо виробничу практику неможливо організувати у звичайному режимі, рекомендують використовувати навчальні майстерні, лабораторії установ П(ПТ)О, а у разі потреби та можливості забезпечити її проходження дистанційно.

Також рекомендації щодо підготовки до нового навчального року незабаром отримають установи загальної середньої освіти.