Жінки-медики та фармацевти мають стати на військовий облік, – Кабмін

Коментарi:

Без цього вони не зможуть працевлаштуватися.

Кабінет Міністрів України виключив норму, згідно з якою жінки-медики чи фармацевти, які не отримували військово-обліковий документ, могли працевлаштовуватись як невійськовообов'язані до кінця 2026 року.

Про це йдеться у постанові Кабміну №560. Тепер усі жінки-медики мають стати на військовий облік. Без цього вони не зможуть працевлаштуватися.

Виключена норма раніше передбачала, що жінки, які здобули освіту за медичною чи фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних чи міських територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього порядку, можуть працевлаштуватися як невійськовообов'язкові. до кінця 2026 року.

Непрацевлаштовані жінки мають самостійно прибути у відповідний районний чи міський ТЦК та стати на військовий облік військовозобов'язаних.

Водночас залишилися в силі норми, згідно з якими керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним ТЦК про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях, здобули освіту з медичної чи фармацевтичної спеціальності та не перебувають на військовому обліку в районних (міських) ТЦК.

Інших жінок, які мають спеціальність або професію, споріднену з військово-обліковими спеціальностями (крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком), беруть на військовий облік за їх бажанням на загальних підставах .