Українським ЗМІ рекомендували не називати російських військових «орками» та «чмонями»

Коментарi:

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення рекомендувала журналістам відмовитися від використання «агресивної та неетичної» лексики на адресу російських військових.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Такі рекомендації прописані на сайті відомства в умовах, за якими інформацію можна віднести до ненависті, що розпалює, ворожнечу і жорстокість.

Здебільшого у документі йдеться про те, як слід коректно розповідати у ЗМІ про українських військових та ветеранів бойових дій. Однак один із пунктів присвячений «висловлюванням у медіа, спрямованим на знецінення ворога». Наприклад, некоректною лексикою визнаються такі висловлювання, як «чмоні», «орки», «русня / галима русня / клята русня», «русня, яка не вміє воювати», «та вони дебіли».

Автори рекомендацій зазначають, що журналісти повинні дотримуватися етичних стандартів навіть в умовах воєнного стану, а поширення образливих висловлювань на адресу російської військової чи представників окупаційної влади «може призвести до загострення військових дій та створення додаткової напруги в суспільстві». Некоректна лексика, йдеться у документі, не сприяє об'єктивному інформуванню громадськості та може підірвати довіру до медіа як надійного джерела інформації.