Росіяни самовільно демонтували лінію демаркації на річковому кордоні з Естонією

Коментарi:

Росіяни прибрали буї, встановлені естонською прикордонною службою.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Російські прикордонники прибрали 24 із 50 буїв, встановлених співробітниками прикордонної служби Естонії для позначення територіальних вод балтійської країни на річці Нарва, пише Bloomberg.

"Ми підійдемо до цього інциденту тверезо, виважено", – заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас. Вона додала, що Росія використовує проблеми на кордоні для створення страху і занепокоєння.

Кордон річкою Нарве став предметом суперечки на початку 2024 року, коли Росія заявила, що не згодна з розташуванням половини з 250 буїв, встановлених Естонією, нагадує естонська прикордонна служба. Плавучі маркери використовуються для навігації човнів.

«Що весни Естонія та Росія встановлюють на річці Нарві прикордонні буї. Русло згодом змінюється, тож ми переглядаємо розмітку. Якщо до 2022 року установка буїв відбувалася багато в чому за згодою, то тепер Росія не погоджується з позицією Естонії щодо місць розміщення буїв», — заявив начальник прикордонного управління Східної префектури Ерік Пургель. За його словами, естонська влада найближчим часом зв'яжеться з російськими колегами для обговорення цього питання.

Демаркація річкового кордону відбулася на тлі скандалу, пов'язаного з опублікованою напередодні на порталі правових актів постановою уряду про розширення територіальних вод Росії у Балтійському морі поряд із державним кордоном із Литвою та Фінляндією. Документ, розроблений Міноборони, спричинив бурхливу реакцію у європейських країн. Так, МЗС Латвії назвало ухвалу «спланованою провокацією з метою ескалації» для «залякування сусідніх країн». «Це очевидна ескалація проти НАТО та ЄС, яка потребує адекватної та жорсткої відповіді», — сказав, у свою чергу, міністр закордонних справ Литви Габреліус Ландсбергіс.

Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен закликала Росію дотримуватись Конвенції ООН з морського права, що регулює питання берегових ліній і територіальних вод, і пов'язала рішення Москви з «гібридними» операціями.

Незабаром проект постанови уряду про перегляд географічних координат держкордону зник з порталу нормативних актів. У МЗС РФ заявили, що планів змінювати кордони Росії у Балтійському морі «не було і немає».