Росія перекинула до Харкова колишніх бійців "Вагнера" з Африки

Коментарi:

Росія перекинула з Африки понад 2 тис. солдатів і офіцерів, які раніше воювали в ПВК «Вагнер», для наступу в Харківській області, йдеться у звіті розвідки Міноборони Великобританії.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Міноборони Росії майже напевно передислокувало підрозділи африканського корпусу до українського кордону у квітні 2024 року у рамках підготовки до наступу. Цілком імовірно, що Росія посилює свою війну проти України ресурсами, раніше відведеними Африці», — уточнюється у звіті.

Там зазначили, що африканський корпус Міноборони налічує понад 2 тис. солдатів і офіцерів регулярної армії та досвідчених найманців, які раніше служили у ПВК «Вагнер». Раніше ці підрозділи були розгорнуті в Лівії, Сирії, Буркіна-Фасо та Нігері. За даними розвідки, бійці «Шторм-Z» разом із регулярною армією та африканським корпусом беруть участь у наступі на Харківську область.

З початку квітня Росія розпочала масові обстріли Харкова. Під удар потрапили енергооб'єкти, більшість із яких були повністю знищені. Новий фронт у Харківській області Росія відкрила 10 травня. За кілька днів російські війська захопили не менше восьми населених пунктів, підійшовши з півночі до Вовчанська та увійшовши до нього. За даними Інституту вивчення війни (ISW), темп просування російських сил за тиждень наступу сильно сповільнився і їм вдалося просунутися не більше ніж на 8 км углиб української території.

Головком ЗСУ Олександр Сирський заявив 17 травня, що лінію оборони в Харківській області не прорвано, але Росія розширила зону бойових дій майже на 70 км і намагається змусити українські сили задіяти резервні бригади. Попереду будуть важкі бої, попередив Сирський.