Російський наступ на Вовчанськ: у місті не залишилося жодної цілої будівлі (фото)

Коментарi:

ЗС РФ розпочали штурм Волчанська 13 травня під час масштабного наступу у Харківській області.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Вовчанськ — місто за 50 кілометрів на північний схід від Харкова (і всього за п'ять кілометрів від кордону з Росією). Перед ЗСУ постає завдання утримати місто площею 70 квадратних кілометрів, в якому до початку повномасштабної війни мешкало близько 18 тисяч жителів

Проблема для ЗСУ полягає в тому, що їм доводиться створювати нову лінію фронту з нуля: через виснажливе російське настання останніх місяців на Донбасі українське командування не могло собі дозволити тримати великі резерви на другорядному і тихому харківському напрямку. Крім того, сили (і насамперед вогнева міць) противників не рівні: ЗС РФ з 10 травня безперервно завдають артилерійських та бомбових ударів по місту та околицях, внаслідок яких гинуть мирні жителі. Депутат Харківської облради Олександр Скорик стверджує, що у Вовчанську не залишилося жодної цілої будівлі.

23 травня головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський заявив, що після «незначних успіхів» під час наступу на Вовчанськ російські війська «повністю зав'язли у вуличних боях за місто». Міноборони РФ у своєму останньому зведенні згадало Вовчанськ лише одного разу: відомство пише, що в районі міста «відбито контратаки штурмових груп ЗСУ».

24 травня Генштаб ЗСУ оголосив, що російські війська «розв'язали повітряний терор»: за один день по Вовчанську вісім разів вдарили керованими авіабомбами, стверджують українські військові.

Усього чисельність російських військ, які можуть взяти участь у наступі, можна оцінити у 50–60 тисяч осіб. Але поки що в бій введена лише мала їх частина. Крім того, угрупування, що настає, майже не використовує бронетехніку — у відео боїв на схід від Харкова фігурують майже виключно штурмові піхотні підрозділи.

Місто розділене на дві приблизно рівні частини річкою Вовчою. ЗС РФ поки що наступають на північ від річки. У перші дні наступу кілька мостів через річку було підірвано (хто з противників це зробив — неясно)

24 травня Генштаб ЗСУ оголосив, що російські війська «розв'язали повітряний терор»: за один день по Вовчанську вісім разів вдарили керованими авіабомбами.

За даними голови Харківської обласної адміністрації Олега Синегубова, на ранок 20 травня із Чугуївського, Харківського та Богодухівського районів було евакуйовано загалом 10 776 осіб. Через обстріл деяких мешканців Волчанська доводиться самостійно вибиратися з міста, допомога до них дістатися не може.

Дуже часто жителів Волчанська доводиться вмовляти евакуюватися навіть незважаючи на те, що поряд йде постійна стрілянина. За даними місцевої влади, у місті залишається близько ста осіб