Росія найняла понад тисячу африканських жінок для збирання іранських дронів в «Алабузі»

Коментарi:

Протистояння в Україні багато в чому перетворилося на війну дронів. Росія спочатку відставала у цій сутичці, але потім почала закуповувати безпілотники Shahed в Ірану, а потім і виробляти їх на заводі в місті Єлабуга в Татарстані, в особливій економічній зоні (ОЕЗ) «Алабуга».

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Україна навіть спробувала дістатись цього виробництва — на початку квітня безпілотник, пролетівши безпрецедентну відстань (близько 1300 км), обрушився на гуртожиток при заводі. Повідомлялося, що постраждало 14 людей.

Багато хто з них був студентом-інженером, найнятим у Східній Африці, пише The Wall Street Journal. Газета розповідає, як заводу в «Алабузі» вдалося за домовленістю з Іраном налагодити випуск та виробляти безпілотники з помітним випередженням графіка, як Росія скористалася досвідом Тегерана із закупівлі деталей через підставні фірми в ОАЕ та Гонконгу, купувала двигуни у китайської компанії та наймала на роботу студенток в Африці.

Основним джерелом робочої сили заводу стала Уганда. На початку 2023 р. його представники приїжджали до столиці країни Кампалу, де було організовано співбесіду з місцевими студентками, випливає з рекламного відеоролика самої ОЕЗ та оповідань учасників заходу. Росіяни цікавилися студентками, які показували добрі результати у вивченні природничих наук у старшій школі. Їм пропонували зарплату втричі вищу, ніж в Уганді (за даними WSJ, африканки отримують в "Алабузі" майже $1000 – це близько 90 000 рублів за поточним курсом, при тому що середня зарплата в Росії склала в лютому, за даними Росстату, 78 432 рублі ), безкоштовний переліт та проживання, університетський диплом

За словами угандійських чиновників, загалом до «Алабуги» вирушили понад тисячу жінок із різних країн Африки. Цього року до них додасться ще тисяча студентів. Чиновники в Кампалі підтвердили WSJ, що дівчата в «Алабузі» збирають дрони.

Серед постраждалих під час нальоту українського безпілотника були студенти "Алабуги політеху" – громадяни Киргизії, Шрі-Ланки, Зімбабве, Руанди, Конго, Кенії, Нігерії, Південного Судану, зазначала "Російська газета". У рекламному ролику ОЕЗ показані африканки у спецодязі, що працюють над розвідувальним дроном М3 Альбатрос.

Виробничий процес в «Алабузі» вдалося налагодити так, що випуск йде із значним випередженням графіка. Росія повинна була випустити за іранською ліцензією 6000 безпілотників до вересня 2025 р. Іран спочатку вимагав по 23 млн рублів за штуку, але в результаті домовленість була укладена виходячи з 12 млн рублів. Загальний розмір угоди становив 108,5 млрд рублів (близько $1,7 млрд). Її умови WSJ підтвердили у американських спецслужбах.

Розплатилася Росія золотом. ТОВ «Алабуга машинері» перевела золоті зливки вагою 2067795 грам підставної іранської компанії Sahara Thunder.

До кінця квітня в «Алабузі» вже було виготовлено 4500 дронів Shahed, за даними лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень. Тим часом план передбачав на той час випуск 2610 апаратів, писав у листопаді 2023 р. американський Інститут науки та міжнародної безпеки, який вивчив внутрішню документацію заводу в «Алабузі».

За даними українських військових, двигуни для дронів Shahed Росія закуповує у китайської Beijing MicroPilot UAV Flight Control Systems. У 2020 р. ООН з'ясувала, що ця компанія була найвірогіднішим постачальником двигунів для безпілотників, які єменські хусити та Іран використали для удару по нафтових об'єктах у Саудівській Аравії роком раніше.

Крім того, Росії став у нагоді багаторічний досвід Ірану з обходу санкцій. Ряд підставних компаній, які Тегеран використовує для закупівлі компонентів, реєструються в ОАЕ та Гонконгу.