Швеція заморозила постачання винищувачів Gripen Україні

Коментарi:

Швеція поки не відправлятиме Україні багатоцільові винищувачі Gripen, заявив міністр оборони королівства Пол Йонсон.

Він уточнив, що рішення ухвалене на прохання союзників, які працюють над постачанням літаків F-16, передає Reuters.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

"Інші країни коаліції наполегливо просили нас почекати з Gripen", оскільки "зараз основна увага приділяється впровадженню F-16" виробництва США, сказав Йонсон.

Міністр підкреслив, що це «аж ніяк не виключає» того, що постачання Gripen стане актуальним у майбутньому, але зараз і сама українська сторона зосереджена на отриманні та введенні в дію американських винищувачів.

Йонсон також додав, що негайне постачання Gripen суперечить думці коаліції про допустимість одночасного використання двох винищувальних систем.

Україна розпочала переговори зі Швецією щодо передачі Gripen минулого року. Влада королівства спочатку відповіла відмовою, заявивши, що винищувачі потрібні його власній армії, проте дозволили пілотам ЗСУ пройти ознайомлювальне навчання управлінню цими літаками.

У серпні президент України Володимир Зеленський знову порушив цю тему на зустрічі з прем'єром Швеції Ульфом Крістерссоном, пообіцявши докласти всіх зусиль, щоб «відкрити можливість отримання» Gripen. А у жовтні уряд королівства доручив Збройним силам вивчити потенціал відправлення винищувачів Києву. При цьому було зазначено, що країна має стати членом НАТО, перш ніж здійснювати такі поставки. Швеція вступила до альянсу 7 березня 2024 року.

За даними Military Balance, ВПС королівства мають на озброєнні шість винищувальних ескадрилій, кожна з яких включає 16 літаків Gripen. В офісі президента України зазначали, що передача цих літаків ЗСУ, як і раніше обумовлене постачання F-16, потребує узгодження з іншими країнами.

JAS 39 Gripen – багатоцільовий винищувач 4-го покоління, розроблений шведською компанією Saab. Він був прийнятий на озброєння ВПС королівства у 1997 році. Літак здатний виконувати різноманітні завдання та нести різні типи озброєнь, у тому числі високоточні бомби, крилаті та протикорабельні ракети. Скорочення JAS розшифровується як Jakt (винищувач), Attack (штурмовик) та Spaning (розвідник). Бойовий радіус дії останньої версії Gripen JAS 39E/F складає 1300 км. Ціна одного літака – $30-60 млн залежно від комплектації.

Командувач Повітряних сил України Микола Олещук заявляв, що Gripen перебувають на другому місці після F-16 за попитом для ЗСУ. Далі йдуть розроблений європейським консорціумом Eurofighter Typhoon та французький Rafale.