Захід погрожував залишити Україну без ракет Patriot за порушення заборони на удари

Коментарi:

Використання Україною поставленої союзниками зброї для ударів по Росії стало найбільш обговорюваним питанням останніх днів.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Без такої можливості вона не може захищатися від артилерійських обстрілів та авіанальотів, що виробляються з російської території, а також бити по ворожих військах, доки вони не перейдуть держкордон, та шляхами постачання атакуючих частин.

Поки що США та Німеччина противяться такому використанню своєї зброї. Але негативні наслідки заборони наочно проявилися після повторного вторгнення російських військ до Харківської області, яке розпочалося 10 травня.

«З 6:00 до 15:00 росіяни випускали від 6 до 12 артилерійських снарядів кожну хвилину. Щохвилини без перерви, – наводить Bild текст посту в соцмережі Х українського солдата, який тримає оборону у Вовчанська. – Вся їхня артилерія знаходиться в Росії. Скрізь стріляють і всі спалюють: села, Вовчанська, лісу. Але ми не можемо з безпечної відстані вести вогонь у відповідь артилерією, що поставляється США (та іншими країнами)».

Україні також заборонено використовувати західні засоби ППО проти російських літаків. Їй доводиться чекати, доки бомбардувальники випустять свої крилаті ракети і ті пролетять вже над українською територією, – лише тоді українські частини можуть застосувати Patriot чи інші ракети, щоб спробувати перехопити російські, пише військовий аналітик Bild Юліан Репке.

За інформацією видання, українська армія щонайменше один раз використала поставлену Німеччиною американську систему Patriot для не узгоджених із західними союзниками дій. «Реакція – гнівні дзвінки з Берліна та Вашингтона та погрози припинити постачання зенітних ракет, якщо подібний інцидент повториться», – пише Репке.

Але останніми днями, схоже, крига скресла. 27 травня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна повинна мати можливість використовувати зброю, що поставляється Заходом, для ударів по «легітимним цілям» на території Росії, оскільки це вважатиметься самообороною. На користь такого підходу висловилася Швеція. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив 28 травня, що в ЄС збираються обговорити зняття заборони.

«Деякі держави – члени ЄС знімають обмеження, що дозволить українцям... відповідати на атаки з території Росії», зазначив він, але додав, що інші країни можуть мати побоювання з цього приводу.

За підрахунками Bild:

  • українська артилерія (155-міліметрові гаубиці) могла б стріляти на 40 км від кордону та практично дістати зокрема до Білгорода;

  • ракети HIMARS здатні вдарити на 85 км, майже накривши Курськ;

  • ракети ATACMS, що б'ють до 165 км, способи дотягнутися до Брянська, Орла і майже до Воронежа, а за Азовським морем – до аеродромів ВПС під Таганрогом і Єйськом;

  • у зоні дії Storm Shadow та SCALP-EG (до 560 км) знаходяться ще три аеродроми на півдні Росії неподалік окупованих українських територій, а також Москва.