В офісах Європарламенту у Брюсселі та Страсбурзі обшуки – шукають російський слід

Коментарi:

Єврочиновник міг працювати на російські спецслужби.

У середу, 29 травня, брюссельська та французька поліція провели серію одночасних обшуків в офісах Європарламенту в Брюсселі та Страсбурзі, а також у будинку співробітника парламенту Гійома Прадури.

Про це повідомляє Euronews із посиланням на депутата Європарламенту Марселя де Грааффа. Він підтвердив, що обшуки проводили у його помічника, але відмежувався від звинувачень.

«Я не маю жодного відношення до жодної так званої російської дезінформаційної операції. Я маю власні політичні переконання, і я їх проголошую. Це моя робота як депутата Європарламенту», – заявив де Граафф.

Прадура було виключено з партії Марін Ле Пен «Національне об'єднання» у 2019 році за антисемітську позицію, а раніше працював помічником німецького депутата Європарламенту Максиміліана Кра, який також фігурує у розслідуванні китайського шпигунства.

Зазначається, що обшуки є частиною широкомасштабного розслідування операції російського впливу, в якій підозрюється, що Росія платила чинним членам Європарламенту за поширення прокремлівської пропаганди в Брюсселі.

Бельгійський прокурор, який санкціонував обшуки, заявив, що є «ознаки» того, що співробітник парламенту грав «значну роль» у російській пропагандистській операції, підтвердивши, що обшук пов'язаний із справою про «втручання, пасивну корупцію та членство у злочинній організації».

У відповідь на запит Euronews про заяву, прес-служба Європарламенту повідомила, що може коментувати поточні розслідування.

Обшук є останнім етапом у розслідуванні щодо зареєстрованої в Нідерландах інформаційної компанії Voice of Europe, на яку Європейський Союз наклав санкції на початку цього місяця за поширення кремлівської пропаганди.

Телекомпанія стверджувала, що надає «непідцензурні новини з Європи та світу», і нещодавно, у березні цього року, провела інтерв'ю та дебати з чинними членами Європарламенту, які транслювалися з Європейського парламенту у Брюсселі та Страсбурзі.

Одним із депутатів Європарламенту, у якого так звані ЗМІ взяли інтерв'ю, був Андерс Вістісен, який представляє ультраправу фракцію Європарламенту — Ідентичність та демократія (ID) — у дебатах напередодні червневих європейських виборів.

На запитання Euronews на початку цього місяця, чи платили йому за це інтерв'ю, Вістісен рішуче заперечив.

"Ні, звичайно ні. То інтерв'ю було організовано у тому самому приміщенні, що й це. Мене попросили дати інтерв'ю, і я погодився. Це моя робота як політика», – сказав він.