Європа звинувачує російську розвідку у підпалах та диверсіях у різних країнах

Коментарi:

Москва активно намагається підірвати нормальне життя в Європі та країнах Балтійського регіону

Серія пожеж – на складі у східному Лондоні, магазині Ikea у Вільнюсі, варшавському торговому центрі, найбільшому у Польщі. Підготовка до диверсій на військовій базі у Баварії. Антисемітські графіті у Парижі. Ушкодження підводного газопроводу Balticconnector. Всі ці події начебто нічим не пов'язані, але західні спецслужби вважають, що вони можуть бути частиною системної спроби Москви дестабілізувати ситуацію в країнах, що підтримують Україну.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Після холодної війни розвідувальними операціями з боку Росії займалися шпигуни та їхні куратори, але в епоху соціальних мереж та месенджерів вандалів можна найняти з місцевих, заплативши кілька сотень євро або перевівши криптовалюту, пише The Guardian з посиланням на оцінки західних розвідників. В результаті виявити зв'язок між різними групами диверсантів дуже складно.

На зустрічі міністрів закордонних справ та оборони країн НАТО у Брюсселі цього тижня обговорювалося, що гібридні атаки можуть бути справою рук Росії. Один міністр сказав газеті, що вони глибоко стурбовані «диверсіями, фізичними диверсіями, організованими, фінансованими та здійснюваними» під її керівництвом.

Зростання кількості диверсій, від підпалів та кібератак до спроб підірвати роботу транспортної, комунікаційної, енергетичної інфраструктури, відбувається в період ескалації, сказала Al Jazeera Даніела Ріхтерова, старший лектор з вивчення розвідувальної діяльності на факультеті військових досліджень King's College London: "Це ключова частина ще радянської доктрини: диверсійні операції могли за необхідності проводитися й у мирний час, але особливо у військовий, коли вони були спрямовані на те, щоб підірвати рішучість, силу та діяльність із забезпечення військових потреб противника".

На травневу пожежу у Вільнюсі не звернули особливої уваги, доки минулого тижня прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск не заявив, що її могли організувати іноземні диверсанти. Туск оголосив про арешт у Польщі дев'яти осіб, яких звинувачують у «побиттях, підпалах та спробах підпалів». За його словами, польські слідчі також вивчають можливу причетність Росії до великої пожежі у варшавському торговому центрі, яка також сталася у травні.

Представник Ikea сказав, що литовські правоохоронці ведуть розслідування причин пожежі, і нагадав, що Туск назвав цей інцидент, а також спробу підпалу польського заводу лакофарбових матеріалів серед прикладів ймовірних дій зовнішніх сил.

У четвер у Польщі оголосили про арешт ще трьох осіб, які планували підпали на об'єктах у Гданську, Гдині та Марках.

У березні завербовані російською розвідкою п'ятеро людей, включаючи 20-річного британця Ділана Ерла, спробували підпалити український склад у Лондоні; їх заарештували у квітні. Торік у Великій Британії було розкрито болгарську шпигунську групу, яка працювала на Росію і стежила за місцевими військовими об'єктами. Кілька тижнів тому в Німеччині заарештували двох чоловіків із німецьким та російським громадянством. Вони стежили за військовими заводами, шляхами доставки озброєнь та базою США, де готують українських танкістів, а також планували диверсії на військових та промислових об'єктах.

«Для Росії це нормальна поведінка... Вони найняли 10 людей для нападу [у лютому] на машини міністра внутрішніх справ [Естонії] та журналіста, — розповів у Брюсселі міністр оборони Естонії Ханно Певкур. — Треба розуміти, що Росія діє дедалі агресивніше стосовно країн Європи та НАТО». За інформацією естонської прокуратури, заарештовано шістьох людей, які розбили шибки автомобілів міністра і журналіста, серед них росіяни і мають російсько-естонське громадянство.

Москва активно намагається підірвати нормальне життя в Європі та країнах Балтійського регіону, йдеться у доповіді британського Chatham House. У ньому проаналізовано інциденти в різних країнах Європи, які «відповідають передбаченням про те, що Росія намагатиметься зробити напередодні відкритого конфлікту з НАТО».

Цілі таких дій найрізноманітніші, у тому числі створити неприємності, щоб просто подивитися, що буде, пояснив автор доповіді, старший консультуючий співробітник Chatham House Кейр Джайлз: "Погляд Росії на безпеку полягає в наступному: все, що вони роблять, щоб нашкодити нам , добре для них, тому що робить їх сильнішими. Це само по собі є стимулом вести підривну діяльність».

На початку травня НАТО повідомило, що ГРУ (Головне управління Генерального штабу ЗС РФ) провело кібератаки проти критичної інфраструктури в Німеччині, Литві, Польщі, Словаччині, Чехії та Швеції.

Росія нападає на ЄС по багатьох фронтах, від глушіння GPS у Балтійському регіоні (через це за вісім місяців по березень 2024 р. повітряні судна 46 000 разів стикалися зі збоями в роботі навігації) до використання мігрантів для створення напруженості на кордонах, сказав він. Politico прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо: "Треба визнати, що поведінка Росії змінилася: вона агресивна, використовує всі види гібридних інструментів проти Заходу, проти Європи".