Найбільший виробник снарядів у Східній Європі попередив про затримки у постачанні Україні

Коментарi:

Половина отриманих за межами Європи снарядів не може бути відправлена ​​до України так швидко, як планувалося, заявив голова чеської компанії Czechoslovak Group (CSG), одного з найбільших виробників та постачальників зброї у Центральній Європі, Міхал Стрнад.

Це пов'язано зі зростанням цін на снаряди, що виникло через війну в Україні, та їх низьку якість, пише газета Financial Times.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Близько 50% боєприпасів, придбаних CSG за дорученням чеського уряду в Африці та Азії, не мали достатньо гарної якості, щоб їх можна було відправити без подальшого доопрацювання в Україну. У зв'язку з цим для деяких снарядів збройова компанія змушена додавати компоненти власного виробництва, які бракують, розповів Стрнад: «Кожен тиждень ціни зростають, і є великі проблеми з комплектуючими. Це нелегка робота».

У той же час глава компанії повідомив, що ініціатива Праги щодо закупівлі боєприпасів для Києва залишається чинною і що CSG віддана виконанню зобов'язань щодо своєї частини постачання зброї. Замовлення європейських виробників боєприпасів заповнені терміном до восьми років, залежно від типу деталей, навіть незважаючи на те, що компанії нарощують виробничі потужності, зазначив Міхал Стрнад. За його словами, у рамках чеської ініціативи постачання снарядів для України стартують у червні.

Про це раніше говорив і прем'єр Чехії Петро Фіала: перші «десятки тисяч» боєприпасів почнуть надходити Києву вже в червні. Глава уряду додав, що в рамках чеської ініціативи щодо постачання снарядів Україні було зібрано €1,6 млрд від 15 країн-членів ЄС та НАТО. «Україна може очікувати на перші поставки вже в наступні дні», — підкреслив він 28 травня.

Пізніше у спільній заяві після зустрічі Фіалу з прем'єром України Денисом Шмигалем та лідерами деяких країн Євросоюзу було сказано, що Києву може бути передано півмільйона артилерійських боєприпасів до кінця поточного року. Учасники зустрічі також пообіцяли продовжувати збирання снарядів у рамках ініціативи.

У лютому президент Чехії Петро Павло заявив, що Прага знайшла за межами ЄС 800 тис. снарядів для постачання Україні. У квітні глава чеського уряду Фіала повідомив, що Київ уже отримав 500 тис. снарядів, і пообіцяв, що найближчими 12 місяцями українська сторона отримає ще 1 млн боєприпасів. Переговори щодо постачання боєприпасів для України ведуться, зокрема, з країнами, що підтримують відносини з Росією, говорив раніше Павло.