"Ніко-баскет" забирає останній трофей українського баскетболу сезону 2023-2024 – кубок Молодіжної ліги

Сірий Вадим
Коментарi:

БК "Запоріжжя" – "Ніко-Баскет" (Миколаїв) – 63:87 (14:16, 9:30, 16:18, 24:23).

30 травня, Київ, Палац спорту "Венето". Судді С. Защук, Ю. Щербак, М. Сташук (усі – Київ).

Результативність «Ніко-Баскета»: Зайцев – 18, Сафонов – 13, Володін – 12, Мітіріч – 10, Стуров – 3, старт, Іванов – 10, Нестеренко – 7, Лутвалієв – 5, Іванко – 5. Котляр – 2, Чупенка – 2, Турчак.
Результативність БК «Запоріжжя»: Кабанов – 14, Величко – 14+7 передач, Холод – 13+15 підбирань, Дмитренко – 11+14 підбирань, Покоєнка – 3, старт, Климанов – 4, Прокачів – 4, Бер.

До гри
Гравці стартового складу БК «Запоріжжя» пробували себе у нинішній суперлізі у команді Валерія Плеханова. Грали там небагато, але це дозволило їм вважатися фаворитом змагань. Вони на одному подиху виграли усі матчі групового турніру та півфінал у «Львівської політехніки». А «Ніко-баскет» почав із пробуксування, програвши два поєдинки у групі. Але це була розвідка боєм та напрацювання комбінацій. Було передчуття, що без медалей, як і минулого сезону (бронза), команда не залишиться. Виграний півфінал у «СумГУ» тому підтвердження.

Гра
Як і в півфінальному матчі першим вразив кільце миколаївець Володін. Команди влаштували гойдалки, не дозволяючи один одному вирватися вперед. У другому періоді сценарій змінився, і на майданчику панували гравці "Ніко-Баскет". А вже перед великою перервою склалися всі пазли – команда свого не проґавить!

Миколаївці змушували суперників помилятися, який назбирав у результаті 18 втрат. Провалилася і ставка запорожців на дальні кидки – підсумкові 20%. А от миколаївці грали наче на тренуванні – виходили і комбінації, і індивідуально здорово виглядали Володін, Сафонов, Мітіріч, Зайцев.

І друга половина гри пройшла під диктуовку «Ніко-Баскета». Сумнівів, що команда Валентина Берестнєва переможе, ні в кого не було – 87:63. У «золотому» фіналі у Максима Зайцева 18 очок, Максим Сафонов закинув 13 очок, дабл-дабл в активі Віталія Володіна – 12 очок +10 підбирань. Але похвали заслужила вся команда.

Отже, «Ніко-баскет» забирає останній баскетбольний трофей сезону 2023-2024 та кладе до кубку Молодіжної ліги України золоті медалі. А якщо зважити на те, що миколаївці взяли «бронзу» чемпіонату України у вищій лізі, то рік у прифронтовому місті можна вважати успішним. Але на головне запитання вболівальників – коли суперліга повернеться до Миколаєва, «батьки міста» поки не мають відповіді.

Матч за 7 місце
«Політехнік» (Харків) – КЗ ДОСФКСП ім. С. Бубки (Бахмут) – 80:59
Матч за 5-місце
БІПА-2 (Одеса) – Playmaker (Київ) – 104:59.
Матч за 3 місце
«Львівська політехніка» – СумДУ – 53:86