Шольц дозволив Україні бити німецькою зброєю по Росії

Коментарi:

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав ідею дозволити Україні застосовувати західну зброю для ударів територією Росії, розповіло Politico обізнане джерело.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Шольц змінив свою позицію протягом кількох останніх днів. Ще 28 травня канцлер ФРН заявляв, що не бачить підстав для розширення зони західної зброї в українському конфлікті. Він нагадав, що щодо постачання німецької зброї Києву існують «чіткі правила, які були погоджені з Україною і які працюють».

Шольц називав метою своєї політики щодо воєнного конфлікту в Україні «не допустити, щоб він переріс у дуже велику війну».

Після цього він зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном, який переконував Шольца дозволити завдавати ударів західній зброї по російських військових базах на території Росії. Тоді канцлер заявив, що Україна може використовувати озброєння, що їй поставляється, «в рамках міжнародного права». Це припускає його застосування проти агресора, яким є Росія, зазначає Politico.

Цього ж дня речник Шольца Штефан Хебештрайт уточнив позицію Шольца. Він зазначив, що «оборонні дії України не обмежуються її власною територією, але можуть також поширюватися на територію Росії». При цьому Хебештрайт наголосив, що не може розкрити точних домовленостей із Києвом щодо використання німецької зброї, оскільки вони є конфіденційними.

Також, за словами прес-секретаря Шольця, заява канцлера про «консенсус» з Україною з приводу відмови від ударів по російській території, зроблена в лютому минулого року, була «констатацією фактів», які були вірні на той момент, але не обов'язково застосовні в майбутньому.

Змінити позицію щодо ударів України західною зброєю по Росії можуть і США, кажуть джерела Politico. За їхніми словами, рішення ще не прийняте, але адміністрація Джо Байдена рухається звичною траєкторією — «первинна обережність, за якою слідує дозвіл».

До цього генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав країни — учасниці альянсу дозволити Україні використовувати зброю, що поставляється, для ударів по Росії. Обговорення цього питання пожвавилося після початку російських військ у Харківській області.

Наразі одинадцять західних країн дали свою згоду на те, щоб Україна могла бити їхньою зброєю по військових об'єктах на території Росії. Це Франція, Великобританія, Нідерланди, Польща, Швеція, Фінляндія, Чехія, Литва, Латвія, Естонія та Канада.