Французькі спецслужби затримали 18-річного чеченця за підготовку теракту на Олімпіаді

Коментарi:

Французькі правоохоронці затримали 18-річного чеченця, який підозрюється у підготовці нападу на футбольний стадіон під час Олімпійських ігор у Парижі, повідомили агентству AFP у міністерстві внутрішніх справ.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Фігурант був затриманий Генеральною дирекцією внутрішньої безпеки Франції у місті Сент-Етьєн на південному сході країни. За даними МВС, це перший запобігання нападу на Олімпійські ігри. Чоловіка підозрюють у активній підготовці нападу на стадіон Жоффруа Гішара у Сент-Етьєні під час футбольних матчів, які там пройдуть.

Агентство Reuters уточнює, що підозрюваного заарештовано. Йому висунуто звинувачення у зв'язках із бойовиками Ісламської держави (ІДІЛ) та організації терористичної спільноти.

«Він хотів напасти на глядачів, а також на сили безпеки та померти мученицькою смертю. Підозрюваний був натхненний ісламістською ідеологією», – заявив міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен.

Французькі правоохоронці перебувають у стані підвищеної готовності, оскільки до Олімпійських ігор залишилося менше двох місяців.

Наприкінці березня розвідка Франції заявляла, що розглядає можливість скасування церемонії відкриття Олімпійських ігор, які відбудуться в Парижі влітку 2024 року через загрозу терактів, яка зросла після трагедії в «Крокус Сіті Холлі».

Після теракту в Крокусі французька розвідка побоюється повернення масового тероризму з використанням бойової зброї або транспортних засобів. За даними спецслужб, стали вірогіднішими напади «сплячих осередків» із трьох-чотирьох осіб, яких можуть «активувати» з «афганської зони» у день відкриття Олімпіади.

«Нинішній формат параду спортсменів на Сені створює дуже багато ризиків, щоб його можна було залишити як є. Ми повинні перейти до плану Б», — сказав журналістам джерело у розвідці.

Літні Олімпійські ігри відбудуться у столиці Франції з 26 липня по 11 серпня 2024 року. За первісним планом церемонія відкриття має відбутися не на традиційному стадіоні, а на річці Сені. Понад 160 човнів мають провезти делегації команд-учасниць повз Лувр та Ейфелеву вежу. Стежити за церемонією мають близько 600 тисяч глядачів.