Польща запропонувала підготувати підрозділ із українських військовозобов'язаних, які проживають у країні

Коментарi:

Польща готова сформувати та навчити бойовий підрозділ з українців, які проживають на її території та підлягають заклику до ЗСУ, заявив міністр закордонних справ республіки Радослав Сікорський, передає PAP.

За його словами, влада розглянула прохання Києва про відправлення інструкторів і дійшли висновку, що варіант Варшави буде «безпечнішим і ефективнішим».

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Раніше Сікорський припускав, що Польща може надіслати свої війська в Україну. «Ми не маємо виключати жоден варіант. Нехай [президент РФ Володимир] Путін гадає, що ми робитимемо», – зазначав він.

Сікорський також говорив, що Польща підтримує право України завдавати ударів по військових об'єктах усередині Росії, і закликав союзників припинити «постійно обмежувати себе» у питаннях підтримки Києва. НАТО вразить усі військові об'єкти Росії в Україні, якщо Путін вирішить застосування ядерної зброї, запевняв міністр. Водночас він скептично поставився до такого сценарію, зазначивши, що Кремль отримав застереження щодо неприпустимості подібної ескалації від США, Китаю та Індії.

Найближчим часом своїх військових інструкторів в Україну може відправити Франція, повідомляли джерела Reuters. Це підтвердив і головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. У свою чергу, співрозмовники Bloomberg заявили, що президент Франції Емманюель Макрон веде переговори про створення коаліції з європейських країн, які бажають допомогти Україні з підготовкою військових на її території. Інструктори навчатимуть бійців ЗСУ розмінуванню, обслуговуванню західного озброєння та технічну експертизу для літаків, які союзники поставлять Києву. У перспективі місію планують розширити до сотень фахівців.

Готовність увійти до коаліції вже висловили члени НАТО з Балтійського регіону – Литва та Естонія. Також інтерес виявила Велика Британія.

У середині травня джерела The New York Times заявили, що через брак особового складу у ЗСУ Київ попросив США та союзників по НАТО допомогти в навчанні ще 150 тисяч новобранців. Наразі українські військовослужбовці тренуються здебільшого у Польщі, Німеччині та Великій Британії, що потребує значних логістичних зусиль та тимчасових витрат.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун називав відправлення інструкторів НАТО до України «неминучим». На думку представників західних військових структур, підготовка солдатів ЗСУ на території самої України не лише підвищить їхню ефективність, а й знизить ризики, пов'язані з їх перекиданням до інших країн.