Росія пошкодила ще дві ТЕС під час масованого ракетного удару по енергосистемі України

Коментарi:

Російська армія пошкодила дві ТЕС під час масованого ракетного обстрілу України в ніч проти 1 червня, повідомив енергохолдинг ДТЕК. Ця атака на енергосистему країни стала шостою за останні 2,5 місяці.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

За інформацією ДПЕК, було серйозно пошкоджено обладнання ТЕС. Наразі енергетики працюють над ліквідацією наслідків ударів. «З початку повномасштабного вторгнення теплоелектростанції ДПЕК було обстріляно понад 180 разів. За цей період від обстрілів на станціях 51 працівника було поранено, троє енергетиків загинули», — зазначили в енергохолдингу.

Загалом у ніч на 1 червня Росія атакувала енергооб'єкти у п'яти українських регіонах. «Атаковані енергооб'єкти у Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Івано-Франківській областях», — йдеться у повідомленні Міненерго України.

Росія повернулася до ударів по енергетичній інфраструктурі України цієї весни. Нові атаки пов'язані зі зростанням виробництва електроенергії в країні, а також з мирним самітом по Україні, що наближається, вважає глава українського Міненерго Герман Галущенко. Якщо взимку 2022-2023 років. під удари дронів і ракет потрапляли в основному електророзподільні підстанції та трансформатори по всій країні, і їхню роботу вдавалося швидко відновлювати, то навесні 2024-го російська армія почала масажувати обстріли самі електростанції. Ціль — «повністю їх зруйнувати, тому що електростанцію неможливо відбудувати за короткий час», пояснив гендиректор ДТЕК Максим Тимченко.

Внаслідок обстрілів найбільша приватна енергокомпанія України ДПЕК втратила 80% генеруючих потужностей. Роботу зупинила найбільша гідроелектростанція країни ДніпроГЕС.

Українська ППО цього року показала слабку ефективність, що було пов'язане з нестачею боєприпасів. За останні півроку Україні вдалося перехопити лише 46% російських ракет, тоді як за попередні шість місяців 73%, підрахувала The Wall Street Journal. При цьому у квітні ЗСУ вдалося збити менше третини випущених Росією ракет.