Франція дозволила Україні використовувати Storm Shadow для ударів по Росії

Коментарi:

Франція фактично дозволила використовувати далекобійні крилаті ракети Storm Shadow для ударів по аеродромах у Курській та Білгородській областях, повідомив ВВС офіцер військової авіації, який побажав залишитися анонімним.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Він зазначив, що слова президента Франції Емманюеля Макрона про необхідність дозволити Києву завдавати ударів по російським військовим об'єктам можна трактувати як дозвіл завдавати ударів по аеродромах у прикордонних областях.

«Ми вважаємо, що маємо дозволити Україні знищувати військові об'єкти на території Росії, звідки запускаються ракети та ведуться обстріли територією України. Але вони не повинні мати права завдавати ударів по інших цілях у Росії», – говорив французький президент.

За даними ВВС, подібні військові операції будуть обмежені, оскільки у ЗСУ немає відповідних літаків для таких завдань. Українські Су-24, оснащені ракетами Storm Shadow, мають наблизитись до російського кордону, щоб зробити пуск, що робить їх уразливими для систем ППО. Літаки F-16 найкраще підходять для подібних завдань, проте досі не зрозуміло, чи дозволять західні країни використовувати американські винищувачі для ударів по російських військових об'єктах.

«Я думаю, що застосування будь-якої зброї, західної зброї на території Росії – це питання часу», – говорив президент України Володимир Зеленський.

Минулої п'ятниці президент США Джо Байден дозволив Україні використати американську зброю для ударів по військових об'єктах у Росії. Раніше глава держави виступав проти цього, побоюючись, що такий крок призведе до ескалації та ще більше залучить США до протистояння Росії та України. Змінити свою позицію глава держави змусив російський наступ під Харковом. Однак поки що Білий дім дозволив ЗСУ застосовувати американську зброю для атак углиб РФ лише з Харківської області.

Разом із США використати свою зброю для ударів по військових об'єктах у РФ Україні дозволили понад десять європейських країн, а також Канада. Крім того, із закликом зняти обмеження для ЗСУ 25 травня виступив і генсек НАТО Єнс Столтенберг, а незадовго до цього з відповідною вимогою до глави Пентагону Ллойда Остіна звернулася група американських конгресменів.

28 травня голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що завдання українською армією ударів по російській території відповідає міжнародному праву, якщо удари «завдаються пропорційно». При цьому він наголосив, що кожна країна-постачальник самостійно повинна визначати, чи дозволяти Києву використовувати зброю проти цілей у Росії чи ні.