Путін почав носити бронежилет на публічних заходах

Коментарi:

Російські спецслужби безпрецедентно посилили і до того високий рівень охорони Володимира Путіна — за рекомендацією спецслужб під час публічних заходів на відкритому повітрі він почав носити бронежилет

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Як розповіли The Moscow Times два російські чиновники і підтвердило джерело, близьке до Кремля, який неодноразово особисто бачив Путіна під час його публічних заходів, носити бронежилет він почав ще 2023 року за рекомендацією Федеральної служби охорони та Служби безпеки президента.

«Цього року 9 травня під час параду начальник абсолютно точно був у прихованому бронежилеті. І цей запобіжний захід, я вважаю, правильний», — розповів російський чиновник, який був присутній на Червоній площі під час параду.

Джейд Міллер, британський консультант з питань безпеки, на прохання The Moscow Times вивчила відеокадри з виступом Путіна на Параді 9 травня 2024 року і прийшла до висновку, що російський президент справді був одягнений у бронежилет.

«Путін ходить досить скуто, і на спині його пальто не видно природних складок при ходьбі та рукостисканні військовослужбовців, – сказала Міллер. — Верхня частина тіла Путіна виглядає неприродно, а його плечі здаються досить широкими та квадратними, не видно форми спини та лопаток».

За словами експерта, з поведінки російського президента можна дійти невтішного висновку, що під пальто надіто щось, що завдає йому дискомфорт під час ходьби. "У ряді випадків він піднімає і поправляє плечі, що свідчить про дискомфорт від того, як балістичний жилет сидить на плечах, і при тривалому носінні його вага може викликати роздратування і дискомфорт".

«Видно, що Путін тримає пальто високо застебнутим, і видно, що він перевіряє, чи воно застебнуте, ніби намагається переконатися, що ніхто не бачить що під пальто. На мою професійну думку, Путін під час відвідування параду носить певну форму балістичного захисту», – сказала Міллер.

Офіційно Кремль заперечує необхідність підвищення заходів безпеки для президента Путіна. «[Заходи безпеки] на звичайному рівні. Робиться те, що потрібно для безпеки президента», — говорив у середині травня прес-секретар президента Дмитро Пєсков, коментуючи замахи на словацького прем'єра Роберта Фіцо.

Путін серйозно ставиться до своєї безпеки і на відміну від багатьох лідерів інших країн завжди прислухається до нових вимог своєї охорони, розповів The Moscow Times Андрій Солдатов, який спеціалізується на дослідженні російських спецслужб.

«Путін досить унікальний лідер у тому, що він зазвичай погоджується на підвищення рівня безпеки, розширення периметра безпеки, коли про це просить його охорона. Як правило, інші лідери перебувають у постійному конфлікті зі своєю охороною, але не Путін. Він майже завжди йде назустріч їхнім вимогам. А вже зараз, я думаю, й поготів».