Колишній начальник генштабу Молдови виявився інформатором російської військової розвідки

Коментарi:

Колишній начальник Генерального штабу Молдови Ігор Ґорґан протягом багатьох років співпрацював із представниками російської військової розвідки (ГРУ), передаючи їм секретні відомості

Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider та молдавського видання «Маленька країна».

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Журналісти отримали доступ до листування колишнього високопоставленого військового в Telegram з одним із його кураторів із ГРУ, полковником Олексієм Макаровим. Згідно з повідомленнями, Ґорґан передавав інформацію про політичну обстановку в Молдові, а після повномасштабного вторгнення в Україну доповідав про контакти по лінії Міноборони щодо допомоги Києву у війні з Росією.

Так, він писав, що «Укроборонекспорт» намагається отримати від Молдови шість літаків МіГ-29 та технічну документацію для радянського тактичного ракетного комплексу «Точка-У». Далі Ґорґан зазначав, що у Києві «просять все поспіль, особливо снаряди до артилерії». Також він передавав Макарову відомості про маршрут та графік руху поїздів з пальним для України.

Паралельно Горган переконував свого куратора, що Росії необхідно паралельно ввести війська й у Молдову. «Нам терміново потрібне очищення країни від усякої фашистської мразі!!! Багато хто готовий. Передайте... Час настав. Я всю ситуацію в армії тримаю на контролі... Тут, на радість, немає „Азова“ та інших нацформувань, а з політиками розберемося швидко», — писав Макарову.

Джерело The Insider у військовій розвідці вважає, що Горган був завербований ще в 2004 році, коли служив у міжнародних місіях НАТО в Боснії та Герцеговині, Грузії та Іраку. Тоді він перебував в агентурному зв'язку з російським військовим аташе в Кишиневі Вадимом Ухнальовим, потім місце останнього зайняв Ігор Довбня. Він курирував Ґорґана до видворення з Молдови у 2017 році за звинуваченням у шпигунстві. Зараз Довбня очолює апарат російських військових аташе у Киргизстані, а Ухнальов працює у Казахстані.

Горган був начальником генштабу Молдови з 2019 до 2021 року, поки його не відправила у відставку президент Майя Санду. Попри це він продовжував отримувати секретну інформацію від своїх ставлеників у відомстві. За інформацією журналістів, у липні 2023 року, напередодні масового висилання російських дипломатів із Молдови, Горган перестав виходити на зв'язок зі своїм куратором у ГРУ та влаштувався у представництво ООН у справах біженців у Кишиневі (UNHCR-Moldova).

Після виходу розслідування глава адміністрації президента Молдови Адріан Белуцел повідомив, що влада відкличе військові нагороди та звання Горгана. Він назвав дії колишнього начальника Генштабу «злочином проти держави», який «має каратися найсуворішим чином за зраду».

«Подібні випадки показують, що постійний моніторинг та ретельна перевірка осіб, які працюють в органах оборони та безпеки держави, вкрай необхідні. Такі злочинці сприяють виникненню гібридних загроз для Молдови. Саме тому нам потрібні ефективніші інструменти боротьби зі зрадою», — наголосив Белуцел.