Затримано колишню нардепку, яка «заробляла» на ухилистах — СБУ

Коментарi:

У п'ятницю, 7 червня, СБУ повідомила про ліквідацію масштабної схеми ухилення від мобілізації — до оборудки причетна колишній народний депутат, який нині входить до керівного складу столичного інституту з питань профілактичної медицини.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

У відомстві не вказують ім'я екс-нардепки, але, за інформацією джерел видання NV, йдеться про Ірину Сисоєнко, яка була народним депутатом VIII скликання. Вона пройшла під №25 списку партії Об'єднання Самопоміч.

Зловмисникам загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

За даними слідства, чиновниця організувала масове виготовлення та продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання.

У СБУ заявили, що основними клієнтами зловмисників були потенційні призовники, які планували використати підробку для зняття з військового обліку та незаконного виїзду за кордон.

За наявними даними, щомісяця незаконна діяльність зловмисників на чолі з екс-депутаткою приносила «прибуток» майже 100 тисяч доларів.

За інформацією СБУ, ця сума розподілялася між усіма спільниками, серед яких були двоє колег організатора: завідувачі відділень медустанови, лікар-профпатолог та координатор протиправної діяльності медиків на Львівщині. Також до «схеми» було залучено кількох посадових осіб медико-соціальних експертних комісій західного регіону.

За даними слідства, фігуранти діяли у складі організованого злочинного угруповання та пропонували своїм клієнтам повний пакет «документів» для ухилення від мобілізації.

Спочатку ухилістів фіктивно оформляли на амбулаторне лікування, потім діагностували у них професійне захворювання, а далі призначали групу інвалідності.

У СБУ заявили, що внаслідок комплексних заходів у Києві «на гарячому» затримали організатора схеми та її спільника зі Львівської області, який передавав їй «відкат» у розмірі 32 тисячі доларів.

Відомство розповіло, що під час обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів виявлено понад 40 млн грн, меддокументи та чернові записи з урахуванням клієнтів.

На підставі зібраних доказів організатору злочинного угруповання та чотирьом учасникам повідомлено про підозру (відповідно до скоєних злочинів) за двома статтями Кримінального кодексу України:

ч. 3 та ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції чи отримання неправомірної вигоди посадовцем з використанням наданого йому службового становища);

ч. 3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на ухвалення рішення особою, яка уповноважена на виконання функцій держави).