За 600 кілометрів від лінії фронту на російському аеродромі вперше уражено Су-57, – ГУР

Коментарi:

Орієнтовна вартість одного винищувача становить близько 35 млн доларів.

8 червня на території аеродрому "Ахтубінск" в Астраханській області , розташованому за 589 кілометрів від лінії бойового зіткнення, уражено багатоцільовий винищувач Су-57. ГУР опублікували знімки, на яких зафіксована стоянка літака на аеродромі.

На знімках видно, що сьомого червня Су-57 стоїть цілий, а вже восьмого біля нього зʼявились вирви від вибуху та характерні плями пожежі, що виникла внаслідок вогневого ураження. Су-57 (за кодифікацією НАТО Felon, Злочинець) – це багатоцільовий винищувач, який рф класифікує як літак п’ятого покоління, тобто найсучасніший тип реактивних винищувачів. Здатен використовувати для ударів ракети Х-59 та Х-69.

Характеристики Су-57:
Екіпаж: 1 людина
Максимальна злітна вага: 35 500 кг
Тягоозброєність за максимальною злітною вагою: 0,85 (двигуни АЛ-41Ф1С)
Максимальна швидкість: 2,45 Маха
Бойове навантаження: 16 000 кг
Точок підвіски у внутрішніх відсіках: 10
Додаткові точки підвіски на крилах: 6/8

На озброєнні повітряно-космічних сил рф перебувають лічені Су-57. Їхнє враження – перший такий випадок в історії. Немає точних даних про ймовірну кількість літаків у рф. За різними даними, їх може бути від 10 і більше.

Раніше різними джерелами повідомлялося, що п’ять літаків Су-57 розташовані в саме в Ахтубінську на летовищі 929 випробувального центру міноборони рф. Загальна ціна проєкту винищувача Су-57 становить 8-10 млрд доларів. Вартість одного Су-57 – приблизно 35 мільйонів доларів. Для порівняння – ціна одного американського винищувача п'ятого покоління F-22 оцінюють приблизно 150 мільйонів доларів, хоча з урахуванням вартості їхньої розробки вона становить, за деякими оцінками, понад 400 мільйонів.