Білий дім зняв заборону на постачання американської зброї «Азову», – The Washington Post

Коментарi:

Він був введений шість років тому

Влада США зняла заборону на постачання американської зброї українському «Азову», повідомляє The Washington Post з посиланням на заяву Держдепартаменту.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

У ньому йдеться, що «Азов» пройшов «перевірку Ліхи» — процедуру, названу на честь сенатора Патріка Ліхи, який був автором законів, що регулюють надання військової допомоги іноземним військовим підрозділам та забороняють постачання у разі грубих порушень прав людини.

За даними The Washington Post, скасування заборони було головним пріоритетом для українських чиновників, які кажуть, що «Азов» міг би ефективніше захищати «Азовсталь» у 2022 році, якби мав доступ до американської зброї.

У рамках заборони бійцям «Азова» також не можна було проходити навчання, організоване військовими США, а також фінансування від американських джерел. Ці обмеження, заявили американські чиновники, не застосовуються, оскільки створений у 2014 році батальйон структурно відрізняється від бригади у її нинішньому складі.

Представник Держдепартаменту не повідомив, коли було знято заборону і чи вже досягло американське озброєння особового складу «Азова». Керівництво «Азова» та уряд України на запити про коментарі не відповіли.

Підрозділ «Азов» було створено у 2014 році активістом націоналістичного руху Андрієм Білецьким у вигляді батальйону патрульної служби міліції особливого призначення на базі МВС. Цього ж року «Азов» було реорганізовано у полк та включено до складу Національної гвардії України. У 2018 році Держдепартамент запровадив заборону на постачання американської зброї «Азову» через расистські, ксенофобські та ультранаціоналістичні погляди засновників батальйону.

2023 року «Азов» став бригадою Нацгвардії і почав інтенсивно набирати новобранців по всій країні. За два місяці, як пише The Washington Post, було залучено понад п'ять тисяч нових військовослужбовців. За словами керівництва бригади, командири від часів заснування батальйону повністю змінилися.

Під час окупації Маріуполя після початку повномасштабного вторгнення Росії до України у 2022 році бійці батальйону «Азов» протягом майже двох місяців тримали оборону на заводі «Азовсталь», доки не отримали у травні наказу відступити, щоб зберегти життя. Багато хто був взятий в полон російськими військами і пізніше потрапив до обмінного списку.