Миколаївські медустанови купують обладнання втричі-вчетверо дорожче, ніж інші області

Коментарi:

Закупівлі рентген-апаратів, систем УЗД та іншого коштовного обладнання проходять за фантастичними цінами і фактичного без конкурсів.

початку 2022 по травень 2024 року лікарні Миколаївської області придбали медичного обладнання на суму близько 530 мільйонів гривень. Попри великий обсяг гуманітарної допомоги, саме бюджет залишається найбільшим джерелом фінансування для оновлення медичного обладнання. Аналіз цих закупівель в системі Prozorro, проведений Nikcenter, виявив можливі завищення цін. Водночас закупівлі рентген-апаратів, систем УЗД та іншого коштовного обладнання проходять фактичного без конкурсів.

Хто витратив найбільше

Після різкого спаду у 2022 році, спричиненого повномасштабною війною, витрати обласних закладів охорони здоров’я поступово повертаються до довоєнного рівня. Для порівняння, у 2020-му та 2021-му загальна вартість закупівель медобладнання перевищувала 300 мільйонів гривень на рік.

Закупівлі медичного обладнання бюджетним коштом у Миколаївській області у 2020-2024 роках

  1. 2024 рік (5 місяців) – 112,3 млн грн
  2. 2023 рік – 284,3 млн грн
  3. 2022 рік – 133,5 млн грн
  4. 2021 рік – 317,9 млн грн
  5. 2020 рік – 320,2 млн грн

*Суми поточних договорів закупівель медичного обладнання (без витрат на медичні матеріали та вироби) за даними bi.prozorro.

Nikcenter за допомогою сервісу bi.prozorro проаналізував закупівлі медичного обладнання лікарень Миколаївщини у 2023-2024 роках, вартість яких перевищує 50 тисяч гривень. Загалом за майже півтора роки було проведено 464 закупівлі на загальну суму 408 мільйонів. Близько половини витрат прийшлося на п’ять лікарень.

Частково великі бюджети на закупівлю медобладання в обласної клінічної лікарні (55,4 млн грн) та Южноукраїнської лікарні (54,3 млн грн) пояснює наявність в них відділень гемодіалізу. Вартість обладнання та витратних матеріалів для діалізу завжди була одним із найбільших розділів бюджету на медицину в області. До того ж, слід додати необхідність забезпечити медичним обслуговуванням переселенців та поранених у північних районах області. Варто зазначити і великі вкладення Баштанської лікарні у сучасне обладнання для реабілітації поранених. Загалом у Баштанці придбали обладнання на 43,1 млн грн.

ТОП-15 найбільших замовників медичного обладнання у Миколаївській області (2023 р. – травень 2024 р).

  1. Миколаївська обласна клінічна лікарня – 55,4 млн грн
  2. Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня – 54,3 млн грн
  3. Баштанська багатопрофільна лікарня – 43,1 млн грн
  4. «Пологовий будинок №3» Миколаївської міськради – 26,4 млн грн
  5. «Міська лікарня №1» Миколаївської міськради – 24,5 млн грн
  6. «Міська лікарня №5» Миколаївської міськради – 24,2 млн грн
  7. Вознесенська багатопрофільна лікарня – 20,9 млн грн
  8. Первомайська міська багатопрофільна лікарня – 19,2 млн грн
  9. Миколаївський обласний центр онкології – 17,6 млн грн
  10. «Міська дитяча лікарня №2» Миколаївської міськради – 15,6 млн грн
  11. Врадіївська центральна районна лікарня – 13,1 млн грн
  12. Березнегуватська центральна районна лікарня – 12,9 млн грн
  13. Миколаївський обласний госпіталь ветеранів війни – 12,7 млн грн
  14. «Міська лікарня №3» Миколаївської міськради – 12,6 млн грн
  15. «Міська лікарня №4» Миколаївської міськради – 10,3 млн грн

Найдорожчі закупівлі протягом 2023-2024 років провела Южноукраїнська лікарня, де придбали мамограф Hestia Т за 10,2 млн грн та відеоендоскопічний комплекс за 9,6 млн грн у ТОВ «АЛТ Україна ЛТД». Третім за вартістю надбанням серед медзакладів стала велика лапароскопічна система ЕКОНТ, яку продало ТОВ «ІНСТАМЕД» Миколаївській міській дитячій лікарні №2.

Загалом за півтора роки миколаївські лікарні серед іншого «важкого» медичного обладнання придбали три мамографи, 16 рентген-апаратів, 11 УЗД-систем, лапароскопічні установки, два ШВЛ-апарати експертного класу та операційний мікроскоп.

Треба зазначити, що від початку повномасштабної російської агресії лікувальні заклади Миколаївщини отримують великі обсяги гуманітарної допомоги від міжнародних партнерів. Так, Миколаївське міське управління охорони здоров’я на запит Nikcenter повідомило, що лише протягом 2023 року лікарні міста отримали 6 апаратів УЗД, мобільну рентгенографічну установку, шість апаратів ШВЛ та інше обладнання.

Тим не менше, головне фінансування оновлень медичного обладнання відбувається бюджетним коштом. Але за якими цінами?

Мікроскоп за макроціною

Велика кількість виробників та моделей одного бренду ускладнює порівняння цін, за якими лікарні купують рентген та УЗД-апарати, системи штучної вентиляції легенів тощо. Але випадки, коли миколаївські лікарні брали дороговартісне обладнання вище ринкових цін або аналогічних бюджетних закупівель, на жаль, непоодинокі.

Наприклад, 21 травня цього року КНП «Миколаївський обласний госпіталь ветеранів війни» придбав у ТОВ «Протек Солюшнз Україна» ультразвукову систему візуалізації Vivid T8 за 3,8 млн грн з ПДВ. За курсом НБУ, вартість угоди склала понад 88 тис. доларів. УЗД-система Vivid T8 від китайського виробника GE Medical Systems досить популярна в Україні. Але зазвичай ціна такого обладнання суттєво нижча.

Так, два роки тому у Мукачевому за аналогічну систему виклали 2,15 млн грн, що на той час за курсом НБУ складало $73 тис. доларів. На інтернет-майданчиках з продажу медичного обладнання нові Vivid T8 сьогодні пропонують за 47 тис. доларів або 2,65 млн грн. Навіть якщо до тих цін додати 7% ПДВ як для медичного обладнання, це буде менше, ніж заплатив за новий УЗД-апарат госпіталь ветеранів.

У листопаді минулого року КНП «Пологовий будинок №3» Миколаївської міськради купив у ТОВ «ЛІВІН» сканер ультразвуковий діагностичний V8 корейського виробника Samsung Medison за 6,27 млн грн з ПДВ. Для порівняння, майже одночасно київська лікарня «Феофанія» взяла цей УЗД-апарат за 4,12 млн грн. А у березні того ж року Дніпропетровська ОВА платила за нього 4,25 млн грн з ПДВ. Миколаївський пологовий будинок не оприлюднив детальної комплектації своєї закупівлі, яка могла б обґрунтувати здорожчання апаратури на 2,5 мільйони.

Втім, не лише УЗД-апарати купують за дивними цінами на Миколаївщині.

Наприклад, вже згадуваний миколаївський пологовий будинок №3 в листопаді минулого року придбав апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ) експертного класу AVEА за 2,6 млн грн з ПДВ у компанії «Медео». За курсом НБУ, на момент закупівлі це складало 72 тис. доларів. Такі апарати ШВЛ роком раніше купували в Івано-Франківську за 1,49 млн грн або 51 тис. доларів за тодішнім курсом. А у Кропивницькому – ще дешевше, за 1,25 млн грн.

КНП «Міська лікарня №4» Миколаївської міськради влітку 2023 року придбала у місцевої фірми «Укр Мед сервіс» операційний бінокулярний мікроскоп ASOM-5 за 6,9 млн грн з ПДВ. За курсом НБУ, на той час його вартість складала приблизно 188,5 тис. доларів.

Операційні мікроскопи широко використовуються у сучасній хірургії. Тому китайська компанія Chengdu Corder Optics & Electronics виробляє декілька моделей своїх мікроскопів ASOM і широко продає їх на різноманітних майданчиках. Наприклад, на маркетплейсі Alibaba їх пропонують за 9-12 тис. доларів. Більш дорогі моделі, як-от ASOM-5D, пропонують за 25-35 тис. доларів. Навіть з урахуванням транспортних витрат, митних платежів, страховки тощо це – значно дешевше.

Варто зазначити, що у березні цього року один із медзакладів Запоріжжя придбав операційний мікроскоп ASOM-6 вдвічі дешевше, ніж миколаївці – за 3,06 млн грн з ПДВ. У виробника вартість моделей ASOM-6 та ASOM-5 знаходиться в одному ціновому діапазоні – 9-40 тисяч доларів.

В усіх цих випадках, як і в абсолютній більшості тендерів на придбання дорогого медичного обладнання, в торгах брав участь лише один учасник, який автоматично ставав переможцем.

Найбільші постачальники миколаївських медиків

Аналіз закупівель медичного обладнання у 2023-2024 році засвідчив, що реальна конкуренція на найбільш дороговартісних тендерах фактично відсутня. Із 464 закупівель, вартість яких складала більше 50 тис. грн, у 76% випадків на торгах був лише один учасник. Жорсткий розподіл ринку так званого важкого медобладнання особливо помітний у закупівлях вартістю більше мільйона гривень: з 95 тендерів лише у 8 випадках у торгах взяли участь більше одного учасника.

25% всіх витрат області на медичне обладнання припали на п’ять компаній-постачальників.

Серед переможців торгів чимало постачальників мають лише один контракт на продаж якогось імпортного апарату. Навіть до нашого рейтингу 15 найбільших постачальників увійшли фірми, що мають лише дві угоди, наприклад, ТОВ «ЛІВІН» чи «АЛТ Україна ЛТД».

Найбільшим постачальником, який отримав контрактів на 35,7 мільйонів, стало ТОВ «Протек Солюшинз Україна». Це один з трьох найбільших в Україні постачальників «важкого» медобладнання, зокрема, УЗД-систем. Бенефіціарами компанії є кияне Федір Кірпенко та Наталія Тугай.

За даними аналітичної системи YouControl, Наталія Тугай разом із Василем Соколинським є співвласником компанії «Урбан Гранд». Ця фірма розташована за тією ж адресою, що й «Протек Солюшинз Україна». А сам Соколинский є власником ще однієї компанії з нашого рейтингу, ТОВ “Альт Україна”.

«Протек Солюшинз Україна» має кілька судових справ, рішення по яких досі не винесені. Одне з них стосувалось закупівлі кисневих концентраторів для лікарень Одеської області в розпал пандемії коронавірусу.

Друге місце посідає київське «Д.Компані», створене три роки тому. Компанія швидко утвердилася на ринку постачання обладнання та матеріалів для діалізу. Торік до її клієнтів додалася Миколаївська обласна клінічна лікарня.

На третьому місці – київське ТОВ «Медхолдінг», яке поставило обладнання на Миколаївщині на 33 млн грн. Фірма відома як один з найбільшихпостачальників ШВЛ-апаратів під час коронавірусної пандемії в Україні та в Миколаївській області зокрема.

Місцева компанія «Укр Мед Сервіс» Оксани Калмикової та Ганни Личко у 2023-2024 роках отримала на Миколаївщині контрактів на майже 22 млн грн, зокрема, на поставку рекордного за ціною мікроскопу. Загалом фірма активно діє на медичному ринку вже 12 років, за цей час її портфель бюджетних замовлень перевищив 228 млн грн. Фірма активно брала участь у освоєнні коронавірусних бюджетів. На згадку про це залишаєтьсякримінальне провадження щодо закупівлі апарату ШВЛ Миколаївською обласною базою спеціального медичного постачання.

Останнім часом українські антикорупційні організації та медійники наполягають на обов’язковій публікації у Prozorro кошторисів, які дозволяють аналізувати ціни, закладені в угодах, зокрема, на будівництво. Та дослідження, яке провів Nikcenter, показало, що лікарні Миколаївської області майже у 50% торгів не оприлюднюють повні ціни і комплектації своїх закупівель “важкого” медичного обладнання. Щонайменше, це унеможливлює контроль громадськості за ефективністю використання бюджетних коштів у сфері медицини, яка залишається однією з найважливіших сфер життя, особливо під час великої війни.