Україні довелося відмовитись від вимоги про виведення російських військ у підсумковому документі «саміту світу»

Коментарi:

У спільній заяві за підсумками майбутнього «саміту миру» щодо України, який пройде 15–16 червня у Швейцарії, не буде заклику до виведення російських військ з української території, повідомляє телеканал NHK з посиланням на проект документа.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

За даними дипломатичних джерел телеканалу, цей пункт був виключений з комюніке через позицію низки країн Азії та Близького Сходу, які розвиваються, які підтримують зв'язки з Росією і погодилися взяти участь у заході.

Загалом у проекті спільної заяви буде лише три з десяти пунктів «формули світу» України. Це забезпечення безпеки атомних електростанцій, продовольча безпека, а також звільнення всіх полонених та повернення українських дітей із Росії.

Крім цього, у документі є пункт про те, що всі сторони мають брати участь у досягненні миру. У ньому також наголошується на важливості участі Росії в наступних дискусіях з цього питання.

Раніше президент України Володимир Зеленський говорив, що на саміті обговорюватимуться лише три питання, оскільки є країни, які вважають, що обговорювати решту пунктів «формули світу» без участі Росії неможливо. "Ми відсунули убік те, що може роз'єднувати країни", – пояснював Зеленський.

Вперше український лідер представив "формулу світу" на саміті G20 у листопаді 2022 року. До неї входять, зокрема, повернення до кордонів 1991 року, виведення російських військ з території України, фіксація закінчення конфлікту, повернення справедливості, недопущення ескалації та протидія екоциду.

На «саміт світу» по Україні до Швейцарії було запрошено близько 160 країн, проте підтвердили свою участь лише близько 90. Від відвідування заходу відмовилися Китай, Індія, Саудівська Аравія, Аргентина, Мексика та Нікарагуа. Не відповіли на запрошення Туреччина, Бразилія та Південна Америка. Росію на конференцію не запросили. Як пояснила влада Швейцарії, «на цьому етапі» участі Москви не потрібна, але в той же час глава МЗС країни Іньяціо Кассіс визнавав, що без Росії «не буде миру».

Російська влада вважає «формулу світу» України неприйнятною, а конференцію у Швейцарії — безглуздою. Глава МЗС РФ Сергій Лавров закликав "світову більшість" не піддаватися тиску західних країн і відмовитися від участі у саміті. На його думку, метою конференції є не врегулювання конфлікту в Україні, а «подання Росії неприйнятного ультиматуму».